[FOTO] Deep Nude: Mobilna aplikacija, ki slači ženske na fotografijah, razburila javnost

Fotografija Beyonce v kopalkah in generirana gola slika v aplikaciji Deep Nude (vir: twitter)

Ob prihodu na trg je aplikacija Deep Nude požela veliko mero zanimanja, ob tem pa ravno tako zbudila opazno mero nezadovoljstva. Omenjena aplikacija je namreč uporabnikom omogočala, da ženske na fotografiji slečejo, računalniški algoritem pa je mesta, kjer bi morala biti oblačila, zapolnil s približno podobo ženskinega telesa. Za mnoge je bil to vdor v njihovo zasebnost, a je aplikacijo uporabljalo več kot pol milijona ljudi, preden so jo ustvarjalci umaknili iz spletne trgovine.

Ste se kdaj spraševali, kako je izgledala Marilyn Monroe pod svojo slavno belo obleko? To in še kaj več je obljubljala aplikacija Deep Nude, ki je v roku pol minute lahko najprej “slekla” žensko na fotografiji in nato umetno zgenerirala podobo ženske na fotografiji brez obleke.

Aplikacijo je ustvari programer, ki je uporabljal vzdevek Alberto, sam pa po pisanju portala Daily Star vztraja, da ni voajer. “Sem navdušenec nad tehnologijo, ki se trudi izboljšati algoritem,” je povedal o svojem delu.

Alberto naj bi idejo za svojo aplikacijo dobil v rentgenskih očalih, ki so bila popularna igrača v 60-ih in 70-ih letih prejšnjega stoletja. A niso pričakovali, da bo aplikacija, ki lahko prikaže vsako žensko na fotografiji golo, zbudila toliko zanimanja.

Fotografija Gal Gadot v kopalkah in generirana gola slika v aplikaciji Deep Nude. (Vir: Twitter)

Novinarji Motherboarda so poskušali uporabiti aplikacijo za generiranje lažne slike golega moškega, a se jim ni ravno posrečilo, umetna inteligenca je fotografiji golega moškega vseeno zgenerirala lažna oprsje in vulvo.

Fotografija Taylor Swift v kopalkah in generirana gola slika v aplikaciji Deep Nude. (Vir: Twitter)

Vseeno so ustvarjalci aplikacije le-to hitro umaknili s spleta, saj jih je presenetilo število uporabnikov, ki si je program v kratkem času naložilo. Kot so povedali v svoji izjavi na Twitterju, je bil namen aplikacije zabavanje njenih uporabnikov, a naj bi ob tako velikim številu uporabnikov obstajala prevelika možnost zlorabe.

Fotografija Natalie Portman v kopalkah in generirana gola slika v aplikaciji Deep Nude. (Vir: Twitter)

Po mnenju profesorice prava na univerzi v Marylandu, Danielle Citron, predstavljajo lažne fotografije, kakršne je generirala aplikacija Deep Nude, kljub jasni oznaki o neresničnosti “vdor v spolno zasebnost”. Ob tem je pojasnila, da “res, to ni vaša dejanska vagina (na fotografiji), a drugi vseeno mislijo, da vas vidijo golo”.

Ivan Šokić

 • Basileus

  Urške ne bodo slekl.

  • xtc

   kaj pa Štefke ali pa Musarce ali pa AB al pa Murgljeve?

   • hle

    Pa sliko na hladilnik nalimat da ne bodo otroci marmelade kradli

   • Basileus

    Alenko komot. Stare in debele pa ti glej, ostareli partijec.

 • Zan Marega

  v zda že zadnjih deset let razvijajo novo varijanto vijagre ali cialisa. da se moškemu dvigne kadarkoli. pred leti smo bili skupaj družinsko na grškem otoku z musarco in njenimi. sem jo slikal v kopalkah in poslal v zda… še vedno študirajo in razvijajo to novo viagro. pa ne gre. so hoteli testirat pa sem jim povedal , da to ne bo šlo… ni prostovolca , ki bi to naredil za človeštvo z musarco….so rekli , da bodo črnce uvozili…še vedno ni kandidata…medicina je tik pred prebojem, išče se kandidat , ki bo stestiral na zamaščenki…prosim če se javijo kandidati…definitivno sledi nobelova nagrada….

 • Anton

  joške kot joške

  sarkazem press

 • Janez Pavel Kanc

  Vrle SDS-ovke, Alenka, Eva, Jelka, Lidija, . . . uporabite aplikacijo, da vas polepša.
  Pa na Angelco sem pozabil, ampak ne tiste iz Reke bolezni.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!