fbpx

[FOTO] Deep Nude: Mobilna aplikacija, ki slači ženske na fotografijah, razburila javnost

Fotografija Beyonce v kopalkah in generirana gola slika v aplikaciji Deep Nude (vir: twitter)

Ob prihodu na trg je aplikacija Deep Nude požela veliko mero zanimanja, ob tem pa ravno tako zbudila opazno mero nezadovoljstva. Omenjena aplikacija je namreč uporabnikom omogočala, da ženske na fotografiji slečejo, računalniški algoritem pa je mesta, kjer bi morala biti oblačila, zapolnil s približno podobo ženskinega telesa. Za mnoge je bil to vdor v njihovo zasebnost, a je aplikacijo uporabljalo več kot pol milijona ljudi, preden so jo ustvarjalci umaknili iz spletne trgovine.

Ste se kdaj spraševali, kako je izgledala Marilyn Monroe pod svojo slavno belo obleko? To in še kaj več je obljubljala aplikacija Deep Nude, ki je v roku pol minute lahko najprej “slekla” žensko na fotografiji in nato umetno zgenerirala podobo ženske na fotografiji brez obleke.

Aplikacijo je ustvari programer, ki je uporabljal vzdevek Alberto, sam pa po pisanju portala Daily Star vztraja, da ni voajer. “Sem navdušenec nad tehnologijo, ki se trudi izboljšati algoritem,” je povedal o svojem delu.

Alberto naj bi idejo za svojo aplikacijo dobil v rentgenskih očalih, ki so bila popularna igrača v 60-ih in 70-ih letih prejšnjega stoletja. A niso pričakovali, da bo aplikacija, ki lahko prikaže vsako žensko na fotografiji golo, zbudila toliko zanimanja.

Fotografija Gal Gadot v kopalkah in generirana gola slika v aplikaciji Deep Nude. (Vir: Twitter)

Novinarji Motherboarda so poskušali uporabiti aplikacijo za generiranje lažne slike golega moškega, a se jim ni ravno posrečilo, umetna inteligenca je fotografiji golega moškega vseeno zgenerirala lažna oprsje in vulvo.

Fotografija Taylor Swift v kopalkah in generirana gola slika v aplikaciji Deep Nude. (Vir: Twitter)

Vseeno so ustvarjalci aplikacije le-to hitro umaknili s spleta, saj jih je presenetilo število uporabnikov, ki si je program v kratkem času naložilo. Kot so povedali v svoji izjavi na Twitterju, je bil namen aplikacije zabavanje njenih uporabnikov, a naj bi ob tako velikim številu uporabnikov obstajala prevelika možnost zlorabe.

Fotografija Natalie Portman v kopalkah in generirana gola slika v aplikaciji Deep Nude. (Vir: Twitter)

Po mnenju profesorice prava na univerzi v Marylandu, Danielle Citron, predstavljajo lažne fotografije, kakršne je generirala aplikacija Deep Nude, kljub jasni oznaki o neresničnosti “vdor v spolno zasebnost”. Ob tem je pojasnila, da “res, to ni vaša dejanska vagina (na fotografiji), a drugi vseeno mislijo, da vas vidijo golo”.

Ivan Šokić