fbpx

[Foto] Mineva eno leto, odkar so opazili prvo odloženo jajčece postojnskih ‘zmajčkov’

Foto: Postojnska jama

Mineva leto od trenutka, ki je presenetil, razveselil in zgodovinsko zaznamoval postojnsko leto in močno odmeval po vsem svetu. V soboto, 30. januarja 2016, so na steklu velikega razstavnega akvarija opazili prvo odloženo jajčece človeške ribice.

Ob obletnici tega dogodka sta predsednik upravnega odbora družbe Postojnska jama, d. d., Marjan Batagelj in Katja Dolenc Batagelj, direktorica marketinga ter vodja ekipe in laboratorija, kjer skrbijo za 21 mladičkov človeških ribic, predstavila potek dogajanja v minulem letu in načrte ter pričakovanja za prihodnost.

Na tej povezavi si oglejte video ‘morphing’, ki v 24 sekundah zajame razburljivo minulo leto in najpomembnejše dogodke v razvoju jajčec, ličink in zdaj že osemmesečnih mladostnikov.

Fotografije ribic so posneli vsak mesec
Video je sestavljen iz redkih fotografij ribic, ki so jih dokumentarno posneli vsak mesec. Lepo se vidi razvoj nogic in prstkov ter glave, ki se iz okrogle in kratke spreminja v podolgovato trapezoidno obliko z gobčkom v obliki račjega kljuna. Telo postaja vedno daljše in vse bolj vitko. Skratka, mladički so vse bolj podobni svoji mami zmajevki. Od nje se razlikujejo še po dveh črnih očescih, ki bosta vidni še do starosti 2–3 let, potem pa ju bo prerasla koža, ter po pigmentaciji. Zmajčki so namreč sivkaste barve. Po celem telesu, razen po trebuhu, imajo drobne pigmentne pikice, kromatofore, ki bodo postopoma izginile do 18. meseca starosti. Takrat bodo postali rožnate barve. Na začetku so nebogljeno ležali na boku in se hranili iz zaloge rumenjaka v trebuščku, danes pa so že pravi plenilci, ki v trenutku pospravijo svoj plen.

Izjemna uspešnost laboratorija
Po mnenju strokovnjakov je rezultat izleganja in preživetja ličink izjemen, postojnski laboratorij pa z vzpostavitvijo optimalnih pogojev in predano skrbjo za male zmajčke predstavlja pomemben prispevek k znanju. Dosežek je prelomen za uspešno rejo proteusov v ujetništvu. Pomeni odmik od paradigme jamskega laboratorija, ki je veljala desetletja, a je bila manj uspešna.

Prihodnost zmajčkov
Marjan Batagelj in Katja Dolenc Batagelj sta ob pogovoru o ‘zmajčkih’ novinarjem predstavila mnenje strokovnjakov o izpustitvi mladičkov človeških ribic v naravno okolje in tveganja, ki bi jih to lahko predstavljalo. Ker gre za živali, ki so se razvijale in odraščale v optimalnem umetnem okolju, bi lahko njihova izpustitev v naravo pomenila tveganje. V naravnem okolju verjetno ne bi preživele, s svojo mikrobioto pa bi lahko ogrozile tudi naravno populacijo proteusov.

Onesnaževanje Pivke
Ob pogovoru o naravnem habitatu človeških ribic pa Marjan Batagelj ni mogel mimo problematike onesnaževanja reke Pivke. Omenil je tudi pozitiven odnos resorne ministrice in njen posluh za težave z onesnaževanjem reke Pivke in s tem celotnega jamskega habitata. Znova so novinarjem postregli tudi s pretresljivimi fotografijami onesnaženja reke Pivke, ki smo mu bili priča pred 15 dnevi. Takrat je po dolgem sušnem obdobju začelo deževati in izpirati gnojnico, ki so jo po okoliških poljih polivali v decembru, kar je povzročilo močno penjenje reke Pivke.

Foto: Postojnska jama

Foto: Postojnska jama

Sodbe in tožbe – epilog
V minulih letih so bile zoper Postojnsko jamo vložene 4 tožbe oziroma spori, med njimi je bilo tudi več anonimnih ovadb, s katerimi se je poskusilo oblatiti vodstvo jame in celotno podjetje, a so vse zadeve bile zavržene in so tako dobile epilog.

Rekordno poslovanje
Vodstvo podjetja je na tiskovni konferenci znova predstavilo pozitivne poslovne rezultate v lanskem letu in visoke številke občudovalcev Postojnske jame. Visoki prihodki, velike investicije v razvoj podjetja (minulo leto je zaznamovala obnova Hotela Jama), zadovoljni gostje (dočakali so že 37-milijontega obiskovalca) in uspešna skrb za okolje, predvsem mladičke človeških ribic, so zaznamovali minulo leto, ki je bilo v marsičem rekordno (v lanskem letu so v Parku Postojnska jama zabeležili več kot milijon obiskovalcev). Ocenjujejo, da je bilo najboljše v zgodovini poslovanja. Tudi prve letošnje številke vodstvo navdajajo s samozavestjo in prepričanjem, da tudi leto 2017 ne bo razočaralo. Prve investicije v Parku Postojnska jama pa že potekajo (prenova Vivarija, prenova izhodnega perona).

Dvestota obletnica – poklon Postojnski jami
V letošnjem letu se začenjajo vse aktivnosti za pestro dogajanje, ki bo Postojnsko jamo spremljalo naslednje leto, ko obeležujemo 200 let organiziranega turizma v Postojnski jami. V letu 2018 se bomo najprej spomnili Luke Čeča, svetilničarja in odkritelja notranjih in najlepših delov Postojnske jame, in nadaljevali z vsemi zgodovinskimi in tudi kulturnimi zgodbami naše bogate podzemne lepotice. Projekt smo poimenovali Poklon Postojnski jami. Vsak mesec v letu bo imel posebno temo in vsak mesec bo postregel s posebnim dogajanjem. Gre za izjemen dogodek, ogromen organizacijski podvig in poseben trenutek za Slovenijo, zato pri organizaciji dejavnosti računamo tudi na pomoč in sodelovanje vlade in STO. Da bi se skupaj poklonili lepotici, ki v temi in tišini spremlja našo zgodovino in beleži vsa naša dejanja že tisočletja.

A. R.