fbpx

[Foto] Musk s fotografijo na Twitterju razburil levi pol

Elon Musk (foto: EPA)

Elon Musk, čigar ponudba za 44 milijard dolarjev za družbeno omrežje Twitter je bila nedavno sprejeta in potrjena, je v četrtek objavil meme, ki prikazuje politično polarizacijo levih in desnih skozi leta. Skica je razburila mnoge, ki se s tem ne strinjajo.

Milijarder Elon Musk je na Twitterju objavil meme o polarizaciji v ameriški politiki, s katero je želel nakazati, da so njegova stališča ostala enaka in da je levica tista, ki je postala bolj ekstremna. Skica prikazuje njegov premik z leve sredine leta 2008 na desno sredino leta 2021 vzdolž političnega spektra v Združenih državah Amerike.

Musk neopredeljen, zagovarja zmernost
V Muskovem memu center in desnica ostajata nepremična, medtem ko se politična levica z leti vse bolj odmika od središča. Na Muskovo objavo se je vsul plaz komentarjev, premiku na skici oporekajo. Musk se sicer doslej nikoli ni želel politično opredeljevati, je pa vedno zagovarjal “zmernost”, torej sredino.

Veliko večja dejanska polariziranost že od začetka
Po rezultatih ameriške javnomnenjske agencije “Splošna socialna raziskava (GSS)” pa naj bila kritična točka, ki pri Muskovem memu ni dobro začrtana, že sam začetek polarizacije, saj naj bi republikanci začeli veliko bližje polu. Muskova ilustracija ima republikance na začetku enako oddaljeno od demokratov, v resnici pa naj bi bili že takrat veliko bolj polarizirani. V dvoletni raziskavi, narejeni s strani GSS, kjer so ljudje ocenili svojo pripadnost na lestvici od ena (izjemno liberalno) do sedem (izjemno konservativno), so se v sredino uvrščali s štirico (zmerna).

Graf prikazuje premik demokratov in republikancev skozi leta. Foto: zajem zaslona

Graf pa prikazuje gibanje politične ideologije ljudi od leta 2002. Demokrati in močni demokrati naj bi postali bolj liberalni, medtem ko so se republikanci še pomaknili v desno, pri čemer naj bi se Američani od leta 2008 do 2021 na splošno bolj premaknili v levo.

Twitter mora postati politično nevtralen
“Da bi Twitter zaslužil javno zaupanje, mora biti politično nevtralen, kar dejansko pomeni enako oddaljenost skrajne desnice in skrajne levice,”
je Musk tvitnil v sredo.  Musk je kot glavni motiv za nakup Twitterja izpostavil svobodo govora, saj so jo pravila Twitterja po njegovem mnenju preveč omejila. S svojo potezo je razjezil predvsem demokrate, ki svoje kritike izlivajo nanj že od četrtka.

Tanja Brkić