fbpx

[FOTO] Siddharta praznuje: 20 novih pesmi za 20 neverjetnih let

Foto: Jure Ferjan

Ob dvajsetletnici Siddharte je nabito polno Gospodarsko razstavišče pokalo po šivih. Večtisočglavo množico je v skoraj triurni spektakel pospremila B Mašina. Napoj, Ring in Na soncu so publiko obnoreli, medtem ko sta jo Napalm 3 in Samo edini raznežila. Hit s plošče Intra – Ledena je bila še kako vroča, pesem Nastalo bo pa je publiko popeljala v novo obdobje Ultre.

Publika po dveh urah rocka ni imela dovolj in najuspešnejša slovenska glasbena skupina se je kot po navadi po glasnem vzklikanju množice vrnila na oder. Tokrat kar dvakrat, poslovili so se s pesmijo Na soncu. Tomi se je zahvalil svoji skupini za vsa ta leta, oboževalkam in oboževalcem pa vidno ganjen dejal: “Hvala Vam!” Za slovo so zaigrali Vojno idej in koncert zaključili v svojem pravem slogu.

Ultra – že osma po vrsti
“Danes je izšel naš osmi studijski album, Ultra!” je na svoji spletni strani zapisala Siddharta. Z njim zaokrožujo 20 let delovanja in izpolnjujejo obljubo 20 novih pesmi. 10 ste jih lahko slišali že meseca junija na Infri, Ultra pa prinaša še drugo polovico. Nova hita – Ledena in Nastalo bo – sta se po odzivu na četrtkovem koncertu na Gospodarskem razstavišču sodeč že vtisnila v srca oboževalcev.

Od Poti v X do Napoja in Ledene
Siddarta predstavlja velikana med slovenskimi glasbenimi skupinami. Nastala je leta 1995 v zasedbi Tomi M. (vokal, kitara), Primož B. (kitara, spremljevalni vokal), Primož M. (bas) in Boštjan M. (bobni). Za ime so si nadeli naslov romana nemškega pisatelja Hermanna Hesseja. Kmalu so začeli ustvarjati svojo glasbo. Želeli so si drugačnosti, ki jo še danes dosegajo s saksofonom in klaviaturami, predvsem pa z vsebino pesmi. Skupini sta se pridružila saksofonist Cene R. in kasneje še klaviaturist Tomaž O. R.

Tomi Meglič: “Dolgo pot smo prehodili in še bomo vztrajali!”

V 20 letih je Siddharta požela slavo s svojimi ploščami ID, Nord, RH-, Petrolea, Saga in Vi. Zadnji dve pa sta Infra in še povsem sveža Ultra. Legendarni hiti od tistih prvih Pot v X, Le Mavrica in Lunanai (ID) do tistih starejših B Mašina, Samo edini in Na soncu (Nord), Napoj, Ring, Naiven ples in T.H.O.R. (RH-), Domine in Male roke (Petrolea), pa vse to tistih novejših Napalm 3, Baroko in Vojna idej (Saga) ter Spet otrok (Vi) so obnoreli številne poslušalce, ne le v Sloveniji temveč po celi Evropi. Ne smemo pa pozabiti še na “vroča” hita – Ledena iz plošče Intra in divji Nastalo bo s pravkar izdane Ultre.

Poglejte si še videospot z nove plošče Ultra – Nastalo bo.

Jure Ferjan