fbpx

Gamsi gasili požar v visokogorju

Gasilska akcija v visokogorju (foto: GZ Bovec)

V mesecu požarne varnosti je v okviru projekta CAN na Bovškem potekala vaja gašenja v visokogorju, ki je med vsemi načini gašenja v slovenskem prostoru prav gotovo najbolj specifična in zato sodi med najzahtevnejše.

Vajo je pripravil in vodil Miro Bozja, poveljnik gasilske zveze Bovec in enote Gamsi, posnemala pa je dogodek, pri katerem bi domačinu pri kurjenju ogenj lahko ušel izpod nadzora in se razširil na širše območje hriba.

Pomembno je sodelovanje
V vaji so poleg Gamsov, posebne enote za gašenje v visokogorju, sodelovali še pripadniki Civilne zaščite iz Tarčenta in občine Bovec, pripadniki Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) iz Nove Gorice ter pripadniki Corpo Forestale (gozdne straže) Furlanije-Julijske krajine in drugi.

Seveda je za hitro posredovanje in logistično podporo vsem enotam nepogrešljiv tudi helikopter Slovenske vojske, katerega posadka je tudi tokrat dokazala, da je sodelovanje med njimi in enotami na tleh izjemno usklajeno in na najvišji ravni.

Sodelovanje s Slovensko vojsko je pri reševanju zelo pomembno (foto: GZ Bovec)

Sodelovanje s Slovensko vojsko je pri reševanju zelo pomembno (foto: GZ Bovec).

Gasilce pozdravil tudi župan
Še pred začetkom vaje je gasilce pred Domom zaščite in reševanja pozdravil župan Bovca Valter Mlekuž. Vajo so si ogledali tudi drugi gostje, med drugimi poslanec DZ RS Danijel Krivec, poveljnik GZS Franci Petek in predsednik GZ Bovec Boris Zorko. Od vseh prisotnih je bilo slišati samo pohvale in potrditve, da je bila vaja pripravljena in izvedena vrhunsko.

 

 

Enota Gamsov bi lahko sodelovala tudi v operacijah na državni ravni
Eno pomembnejših sporočil poveljnika GZS Francija Petka je bil predlog, da bi lahko Gamse čim prej vključili tudi v državne operacije, saj so za zdaj ti le posebnost Gasilske zveze Bovec. Tako bi lahko posredovali v visokogorju povsod po Sloveniji in bili v pomoč pri helikopterskem gašenju tudi v mednarodnih operacijah.

N. K.