God Svetega Miklavža je Murski Soboti prinesel kip Svetega Nikolaja

Kip sv. Nikolaja | (foto: Škofija Murska Sobota)

Sveti Nikolaj oz. Sveti Miklavž goduje v nedeljo, od danes pa v krožišču pri katoliški cerkvi v Murski Soboti stoji njegov kip. Po besedah soboškega škofa Petra Štumpfa gre za “verski simbol, hkrati pa tudi simbol splošne dolžnosti, da smo si med seboj dobri”, in del pomurske identitete, s katero se želimo predstaviti vsemu svetu.

Upodobitev Sv. Nikolaja nakazuje strumno držo dobrotnega škofa, ki prebivalcem in obiskovalcem Murske Sobote velikodušno ponuja v dar tri jabolka. Kot škof stoji trdno, s pastirsko palico in je varuh duhovne ter moralne blaginje Sobočancev in vseh, ki se k njemu zatekajo po pomoč, je ob postavitvi povedal Štumpf.

Po njegovih besedah je Nikolaj možakar v pravem pomenu besede in klicar vsem moškim, kakšni morajo biti: srčni, pogumni, pošteni, zvesti, resnicoljubni in kleni v svoji dobroti.

Kip Sv. Nikolaja | (foto: Škofija Murska Sobota)

Ženskam pa obuja lik pravega moškega, ki ve, kdo je in kaj hoče in se zaveda odgovornosti, da daje varnost ženi, otrokom, skratka svojemu domu.

Sveti Nikolaj je sicer zavetnik Murske Sobote, zgodovinsko pa izpričana osebnost, znana po dobrodelnosti. Po legendi je priskrbel primerno doto trem dekletom, ki so obubožale. Vsaki je daroval zlato jabolko, s katerim si je lahko pomagala pri preživetju. Število tri pomeni polnost, dovršenost, zato tri zlata jabolka v njegovi roki pomenijo njegovo nesebično, popolno dobroto.

Dobre štiri metre visok kip je zasnoval akademski kipar Marjan Drev, v bron pa ga je ulil madžarski livar Janos Meszlenyi v Budimpešti.

Demokracija