fbpx

Greste v gore? Premislite, kakšno doživetje si želite, in se ustrezno pripravite!

Foto: STA

Na območju Višenika v Julijskih Alpah se je v sredo dopoldan tragično ponesrečil planinec, ki je med hojo s poti padel po strmem skalnatem pobočju in je po poročanju policije na kraju umrl. Gorski reševalci ob novi tragediji opozarjajo vse, ki se odpravljajo v gore in na zahtevnejše terene, naj bodo previdni. Na spletni strani Gorske reševalne službe (GRS) Slovenije je namreč skoraj vsak dan objavljeno po več zapisov reševalnih akcij zaradi nesreč.

Med Viševnikom in Srenjskim prevalom je v sredo ob 10.53 zdrsnil planinec. Gorski reševalci GRS Bohinj in dežurna gorska reševalna ekipa GRS Brnik so na kraju nesreče ugotovili, da je planinec med zdrsom utrpel zelo hude telesne poškodbe in je na kraju umrl. Truplo so odpeljali na Rudno polje s helikopterjem LPE, kjer ga je prevzela pogrebna služba.

Istega dne pa so se v občini Bohinj (natančneje na območju planine Krstenica) izgubili planinci, ki so jih pripadniki GRS Bohinj našli, oskrbeli z vodo in pospremili do planine Krstenica.

Foto: STA

Vzroki gorskih nesreč so najpogosteje psihična in fizična nepripravljenost, pomanjkanje ali neustrezna oprema, neusposobljenost in pomanjkanje znanja o gibanju ter pravilni uporabi opreme in nepoznavanje poti ter podcenjevanje trenutnih vremenskih razmer v gorah.

Foto: STA

Zaradi vedno pogostejših gorskih nesreč je policija na svoji spletni strani objavila nekaj nasvetov za vse pohodnike, planince in gornike. Poudarjajo, da je treba upoštevati svoje telesne in mentalne sposobnosti. S seboj imejte nujno dovolj vode, še posebej v vročih dneh in se izogibajte popoldanskim nevihtam oziroma opoldanski vročini. Odvisno od zahtevnosti poti mora biti tudi prilagojena oprema. Vzpenjajte se izključno po označenih planinskih poteh, kajti vse več nezgod se zgodi prav pri hoji po brezpotjih, iskanje poškodovanih zunaj poti pa je za reševalce izjemno težko.

Planinstvo je tesno povezano z nesrečami, zato so policisti in gorske reševalne službe po Sloveniji vedno v pripravljenosti, sodelujejo pa tudi s kolegi iz Slovenske vojske.

N. Š.