fbpx

Hekerji poskrbeli, da so si gledalci lahko že v petek ogledali novo epizodo priljubljene serije Igre prestolov

Foto: Twitter

Četrta epizoda sedme sezone priljubljene serije Game of Thrones – Igre Prestolov je v petek pred uradno objavo zaokrožila po internetu v povezavi, imenovani ”Grozote vojne”.

Povezave videa so bili deljeni na družbenih omrežjih in priljubljenih forumih, epizoda pa je bila dosegljiva na torentih. HBO je bil precej hiter pri odstranitvi dostopa do povezave, vendar le z nekaterih strani. Po kliku na video se je uporabniku prikazalo naslednje sporočilo Googla: “Se opravičujemo. Do te postavke ne morete dostopati, ker krši naše pogoje storitve.”

Po navedbah spletnega medija The Verge predčasna objava epizode – ki ima dokaj nizko kakovost – ni bila posledica vdrtja v sistem HBO v začetku tega meseca, ko je bilo ukradenih kar 1,5 terabajta podatkov, temveč je bila ukradena s spletne strani Star India, ki je že od leta 2015 njihov distributer. Predstavnik podjetja je za The Verge izjavil: “Takšne kršitve jemljemo zelo resno in smo že sprožili forenzične preiskave, da bi zadevi prišli do dna.” Hekerji so poleg četrte epizode ukradli scenarije za prihajajoče epizode te trenutno najbolj vroče serije, katerih naslove HBO ne želi izdati. To sicer ni prvič, da je bila serija GOT objavljena predčasno, leta 2015 so bile ukradene in deljene štiri epizode pete sezone serije.

Foto: Facebook

Predsednik in izvršni direktor HBO Richard Plepler je ta teden z elektronsko pošto obveščal zaposlene o dogodku: “Kot je večina od vas verjetno že slišala, je prišlo do spletnega incidenta, kjer je bilo ukradenih nekaj lastniških informacij, vključno z nekaterimi našimi programi,” je zapisal. “Vsak vdor te vrste je vznemirjajoč in moteč za vse nas.”

N. Š.