fbpx

Hrvaški uspelo nekaj, kar Sloveniji še nikoli ni. In kaj imata s tem Trump in Pahor?

Kolinda Grabar Kitarović in Borut Pahor (foto: epa).

Hrvaška je ponovno prekašala Slovenijo, pa tudi marsikatero drugo državo. Bolje rečeno je Hrvaška zmagala v bitki žensk. Hrvaška predsednica Kolinda Grabar Kitarović je bila namreč imenovana za eno najvplivnejših žensk na svetu. Bo morda že drugo leto na lestvici tudi Slovenka? V ognju bomo lahko imeli celo dve železi.

Grabar Kitarovićeva se je uvrstila na odlično 46. mesto na svetu, na lestvici, ki jo je objavila priznana revija Forbes, pa sicer kraljuje nemška kanclerka Angela Merkel. Na lestvici, kjer so uvrščene najvplivnejše ženske iz sveta politike, tehnologije, podjetništva, medijev in nevladnih organizacij, pa po pričakovanju ni slovenskih predstavnic.

Si pa morda na listi najvplivnejših žensk na svetu že prihodnje leto lahko obetamo tudi Slovenko. Če bo predsednik ZDA postal Donald Trump, bo njegova žena Melania morda kot ameriška prva dama posegla še po višjem mestu kot Grabar Kitarovićeva. Sedanja prva dama Michelle Obama namreč na lestvici zaseda visoko trinajsto mesto.

Glede na to, da bodo drugo leto v Sloveniji tudi predsedniške volitve, pa morda lahko po zgledu Hrvaške pričakujemo prvo predsednico, ki bi se lahko uvrstila na lestvico.

Elizabeta II najstarejša med najvplivnejšimi
Med prvo deseterico lahko najdemo tudi Hillary Clinton, Trumpovo protikandidatko, ter ženo Billa Gatesa, Melindo Gates, soustanoviteljico njune dobrodelne fundacije. Zanimivo je, da je med desetimi najbolj vplivnimi ženskami kar sedem Američank, tri ženske pa prihajajo iz Evrope. Med elitno deseterico je najmlajša stara 46 let, najstarejša pa je Janet Yellen z 69 leti.

Med svetovnimi ikonami lahko na lestvici najdemo tudi Oprah Winfrey na 21. mestu ter kraljico Elizabeto II na 29. mestu, ki je tudi najstarejša oseba na spisku. Seznam so sicer sestavili na podlagi premoženja posameznic, pojavnosti v medijih ter vpliva na področju delovanja.

M. G.