fbpx

Huawei ne sodeluje z nobeno vlado in ne vohuni za strankami

Pametni telefoni Huawei Foto: STA

Huawei je bil lani številka tri na lestvici največjih proizvajalcev pametnih telefonov na svetu, saj je prodal 139 milijonov aparatov. Prvi dve mesti sta zasedla južnokorejski Samsung in ameriški Apple. V petih letih naj bi se povzpeli na vrh.

Kitajski proizvajalec pametnih telefonov Huawei se želi v dveh letih prebiti na mesto drugega največjega na svetu, v petih letih pa namerava postati številka ena. Poslovne cilje je na mednarodnem sejmu potrošniške elektronike Ces v ameriškem Las Vegasu potrdil glavni izvršni direktor enote za potrošnike koncerna Richard Yu. Dodal je še, da so se telefoni kitajskega proizvajalca, ki je na sejmu predstavil dva nova modela, odrezali bolje od konkurentov na številnih tehničnih testih. Bolje so jih ocenili tudi potrošniki. Za preboj na vrh lestvice največjih proizvajalcev pametnih telefonov na svetu si bodo morali  zagotoviti boljši dostop do ameriškega trga, še posebej v premium segmentu. Za to  morajo  razviti odnose z operaterji, ki prodajo največ naprav.

Ameriški potrošniki pri pametnih telefonih iščejo novosti, večina telefonov na trgu je dolgočasnih. Potrošniki na ameriškem trgu potrebujejo boljši proizvod.

K dvigu Huaweija na lestvici največjih so prispevala obsežna vlaganja v raziskave in razvoj. V zadnjih 10. letih je za ta namen porabil 38 milijard dolarjev. S tem je Yu zavrnil navedbe, da Huawei kopira od tekmecev in krade njihovo intelektualno lastnino. Yu je zavrnil tudi kritike na račun povezav koncerna z vlado v Pekingu, ki so bile omenjene v poročilu, ki ga je obravnaval ameriški kongres. Taki pomisleki temeljijo na ‘nerazumevanju’ in jih najverjetneje spodbujajo konkurenti, je menil.

Huawei je zasebno podjetje, ki je v lasti zaposlenih, nobenih odnosov nimajo z nobeno vlado. Huawei tako ne bo sodeloval z vladami, da bi vohunil za svojimi strankami. Če bi to počeli za eno vlado, bi imeli težave drugje. Glede vpliva, ki ga bo imela na poslovanje Huaweija izvolitev Donalda Trumpa za ameriškega predsednika, pa je Yu rekel: “Občutek imam, da je Trump poslovnež.” Kljub zaostreni Trumpovi retoriki glede Kitajske in trgovine na splošno Yu upa, da bo Trump razumel pomen dvostranske trgovine za obe državi. Gospodarstvo je globalizirano in tako ZDA veliko pridobijo od Kitajske in njenih podjetij.

B. J., STA