fbpx

Ideja, ki navdušuje svet: Brezdomci kot WiFi točke

Foto: IndieGoGo

Dva mlada podjetnika s Češke sta se domislila prav posebnega načina, kako hkrati pomagati turistom, prebivalcem in brezdomcem. S projektom WiFi 4 Life sta se odločila brezdomce opremiti z brezplačnim brezžičnim internetom. Projekt se je začel v Pragi, a je ideja že zaokrožila po svetu. 

V Pragi, v kateri živi okoli 1,2 milijona ljudi ter jo vsako leto obišče več miljonov turistov, je tudi okoli 7000 brezdomcev, ki živijo na cestah. V boju za preživetje so velikokrat odvisni le od nekaj drobiža, ki jim ga namenijo mimoidoči. Marsikoga pa prisotnost brezdomcev moti, zato se jim izogibajo. Kako na inovativen način pomagati tako brezdomcem kot mimoidočim, ki so se prvih prej izogibali, pa sta ugotovila mlada Čeha.

Ideja med študijem v Kanadi
Idejo za projekt je Luboš Boleček dobil med študijem v Kanadi, ko se je sredi Vancouvra izgubil in ni imel mobilnih podatkov, s katerimi bi preko interneta lahko našel pot nazaj. Ob pogledu na brezdomce, ki so v tem času sedeli na bližnji klopici, si je zamislil: ”Če bi bil jaz brezdomec, bi si zagotovil internet in ustvaril brezžično dostopno točko za turiste v stiski.” Ideja je od besed kmalu prešla k dejanjem.

Vnašanje duha podjetništva v življenje brezdomcev
Brezdomci bi se vključili v program in v zameno za nudenje storitev turistom preko brezžične dostopne točke od pobudnikov projekta dobili hrano, obleko in prenočišče, kar bi se jim zagotovilo iz donacij in privatnih sredstev. V ta namen se zbirajo tudi sredstva preko spletne strani IndieGoGo.

Pobudnika brezdomce v projektu imenujeta ‘Hotspot Officers’ s sodelovanjem pri projektu pa bi jih tako na nek način zaposlila ter v njihova življenja vnesla nekaj podjetništva.

M. G.