fbpx

Imamo dokaz, da Božiček obstaja. Poglejte, če ne verjamete.

Foto: epa

Pa naj še kdo reče, da Božiček ne obstaja. Samo v Sloveniji jih je že skoraj 23 tisoč. Ne, ne gre za brezosebno nakazilo denarja, projekt Božiček za en dan terja veliko večjo angažiranost človeka. Namesto kakšnega “kuhančka” v centru mesta lahko letos praznične dni preživite drugače in s tem tudi vi enemu otroku podarite delček sebe, s tem pa mu narišete neprecenljiv nasmešek na obraz.

Bliža se december in z njim prazniki, za katere so značilni družinsko vzdušje, toplina in veselje. Praznikov se še posebej veselijo otroci, saj komaj čakajo obiske dobrih mož, ki prinašajo darila. Na žalost pa je v Sloveniji čedalje več družin, ki svojim otrokom ne morejo uresničiti prazničnih želja. Tem otrokom lahko zdaj pomagamo vsi, vsak od nas posebej. Vsak lahko postane Božiček za en dan.

Ideja je zelo preprosta. Najprej se je potrebno registrirati na Božičkovi spletni strani, tam si vsak izbere otroka, ki ga želi obdariti. Božiček mora nato izdelati škatlo, jo okrasiti, napolniti z darili in odnesti na zbirno mesto.

Navodila za sodelovanje si lahko preberete tukaj.

Božičk je več kot Božičkov
Vključujejo se Božički vseh starostnih skupin, prevladujejo pa tisti med 24 in 35 letom. “Velika večina je Božičk, Božičkov imamo le 11 odstotkov,” je povedala Savina, ki je projekt pripeljala v slovenski prostor.

Ogromno je prostovoljcev, ki ji priskočijo na pomoč predvsem pri pregledovanju in sortiranju škatel. “Projekt širi dobro voljo povsod – med zaposlenimi na ustanovah, ki nam posredujejo podatke o nadobudnežih, do zbirnih mest, ki “posvojijo” projekt v lokalnem okolju in poskrbijo za vse potrebno, pa tudi Božičkov, ki z veliko ljubezni pripravljajo škatle,” je še dodala. Veselje staršev in njihovih najmlajših pa je po besedah organizatorke neprecenljivo.

Projekt zahteva celega človeka
Organizatorji projekta Božiček za en dan si niso mislili, da bo ta majhen projekt med ljudmi tako dobro sprejet. Ta projekt zahteva celega človeka. Ni dovolj, da nakažemo denar, ni dovolj, da doma naredimo čistko in iz vseh kotov in omar potegnemo stvari, ki jih že nekaj časa ne potrebujemo, komu drugemu pa bi utegnile priti še kako prav. Ta projekt terja določeno mero angažiranosti, ki se hitro spremeni v odgovornost. “Odgovornost do nekega malega bitja, za katerega sploh še ne obstajamo, pa ga imamo ves čas v mislih, ko ustvarjamo, ko si želimo uresničiti vsaj kanček otroških želja in razbliniti goro strahov,” je še dodala Savina.

Nina Knapič