fbpx

Imate dobro idejo, vendar nimate denarja? Ni problema.

Konec tedna bo v znamenju filmov, ki od države in filmskega sklada ne dobijo večinskih sredstev, temveč so ustvarjeni s sredstvi in trudom samih avtorjev. Letos na festivalu obljubljajo predvsem raznolikost, filmoljubci pa si bodo lahko ogledali tako kratke kot celovečerne filme.

Namen Festivala neodvisnega filma (FNF) je predvsem v tem, da se predstavijo filmi, ki večinsko niso financirani iz javnih sredstev. To predstavlja tudi enega izmed razpisnih pogojev, prav tako pa se letos niso mogli prijaviti filmi, ki so posneti v okviru študijskih produkcij filmskih šol, akademij ali mentorsko vodenih produkcij filmskih delavnic. “To je ravno zato, da se tematsko in finančno ločimo od Festivala slovenskega filma,” je pojasnil direktor festivala, Žiga Čamernik.

Ali ločite institucionalne filme od neodvisnih?
Festival je v prvi vrsti namenjen ljubiteljem filma. Filmi so različni, večinoma so kratki in se hitro izmenjavajo. Sicer pa po direktorjevem mnenju pri nas še ni dovolj razvite filmske kulture. Redki poznavalci namreč spremljajo slovensko filmsko sceno, kaj šele da bi ločili med institucionalnim in neodvisnim filmom.

Še vedno je premalo dobrih idej
Filmi, ki so predvajani na festivalu, so večinoma financirani s strani samih avtorjev. Nekateri kakšen del sredstev sicer dobijo od sponzorjev in iz občinskih oziroma državnih sredstev, vendar tega ni veliko. Sicer pa je po besedah direktorja danes tehnika že tako napredovala, da se da film narediti relativno poceni. “Večji problem je dobra ideja in sama izvedba, kakor dobiti denar, da se film naredi. Kreativnost ima tukaj še veliko rezerve,” opaža Čamernik.

Nagrade so "neodvisni oskarji" - kipci angelčkov s kamero. Nagrajenec Borut "Bučo" Bučinel za film Kamor zapiha veter 2013 (foto: FNF).

Nagrade so “neodvisni oskarji” – kipci angelčkov s kamero. Nagrajenec Borut “Bučo” Bučinel za film Kamor zapiha veter iz leta 2013 (foto: FNF).

Zdaj se začne zares
Festival neodvisnega filma v taki obliki poteka že sedmo leto zapored, sicer pa začetki segajo v sedemdeseta leta prejšnega stoletja. Festival poteka tri dni, zadnji filmi pa se bodo predvajali v soboto. “Zdaj se začne zares,” je Čamernik komentiral začetek tekmovalnega programa. Festival se je začel v Domžalah, nadaljuje pa se v Ljubljani na Beethovnovi ulici v skladovnici JSKD.

Začetek tekmovalnega programa bo otvoril režiser Ivan Obrenov s filmskim predavanjem Etika alternative. Sledila bo projekcija dveh filmov, in sicer Sledi življenja (Traces of life), kratki mafijski film, ter celovečerni Psi brezčasja. Sobota bo rezervirana za eksperimentalne, dokumentarne in kratke igrane filme, podelili pa bodo tudi nagrade. Filmi so raznoliki in večinoma kratki, direktor pa zato obljublja, da gledalcem niti slučajno ne bo dolgčas.

Program festivala si lahko pogledate tukaj.

Nina Knapič