fbpx

Imate še kje kakšno kaseto? Zadnje podjetje, ki proizvaja videorekorderje, zapira vrata

Foto: iStock

Doba videorekorderjev se je dokončno iztekla. Japonsko podjetle Funai Electric, ki je bilo zadnji znani proizvajalec videorekorderjev na svetu, je napovedalo ustavitev proizvodnje. Kot razlog so navedli močan upad povpraševanja in težave z zagotavljanjem sestavnih delov.

V zadnjih letih je Funai Electric največ svojih izdelkov prodal na kitajskem in severnoameriškem trgu, med drugim pod znamko Sanyo. Proizvodnja pa se bo dokončno ustavila konec tega meseca.

DVD-ji in USB ključi popolnoma izrinili videorekorderje
Videorekorderji so bili izredno priljubljeni v sedemdeseih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja. Kasneje pa so jih začeli izpodrivati DVD-ji in druge naprednejše tehnologije. Gigant Panasonic se je iz proizvodnje umaknil že pred leti in tako je Funai ostal edini proizvajalec na celem svetu.

S 15 milijonov na 750.000
Podjetje Funai vodeorekorderje izdeluje že od leta 1983. V najboljših časih so prodali do 15 milijonov naprav letno, lansko leto pa je število prodanih proizvodov padlo na 750.000 po celem svetu.

“Podjetje, ki je za nas izdelovalo dele, je sporočilo, da je zanje to pretežko s tako majhno prodajo, zato so proizvodnjo ustavili, kar je tudi nas pripeljalo do odločitve – brez teh delov jih ne moremo več proizvajati,” je povedal tiskovni predstavnik Funaija.

Sicer pa se podjetje sooča s poplavo klicev zaskrbljenih kupcev, ki še imajo videokasete in svojih spominov še niso presneli na digitalne diske.

A. R., STA