fbpx

Imate težave z vraščenimi dlakami? Tukaj je nekaj nasvetov proti tej nadlogi

Foto: iStock

Vraščene sramne dlake so lahko nadležne in neudobne, še posebej v toplih poletnih dneh, ko ženske pokažemo svoja telesa v kopalkah in izpostavimo več kože kot običajno. Redno odstranjevanje dlak tako postane vsakodnevno opravilo. Z britjem pa pridejo tudi neprijetne posledice – bolj kot se brijemo, večja je verjetnost vraščenih dlak. 

A na srečo obstaja nekaj preprostih in enostavnih načinov za odstranjevanje vraščenih dlak, ki jih lahko uporabimo kar doma, ter z uporabo domačih sestavin.

Vraščena dlaka je dlaka, ki se je zavihala navznoter in raste nazaj proti svojemu foliklu. Namesto da bi predrla površino kože, obtiči pod njo in na tem mestu običajno nastane majhna bunkica in iritacija. Pogosto izgleda kot majhni ‘mozoljčki’ na koži.

Olivno olje in sladkorni piling

Olivno olje (Foto: iStock)

Kombinacija teh dveh vsakdanjih sestavin ustvari naravni piling, ki pomaga odstraniti odmrle celice s kože. Te namreč mašijo lasne mešičke in preprečujejo normalno rast dlak. Tovrstni piling pa bo hkrati še nahranil vašo kožo in jo naredil svilnato in gladko. Sladkorno masko uporabljajte en teden vsak dan, da se znebite razdraženosti, in nato dvakrat tedensko, da se znebite vraščenih dlak. Zmočite kožo, z roko zajemite nekaj maske in s krožnimi gibi nežno vtrite v kožo. Kožo nato dobro sperite in osušite. Namesto olivnega olja lahko uporabite tudi olje jojobe.

Nega s soljo

Foto: iStock

Sol pomaga izriniti vraščeno dlako na površje, pospešuje prekrvavitev in zmanjšuje otekline. Dve žlički soli raztopite v skodelici tople vode, nato pa s kosom vate, ki ste jo pomočili v raztopino, podrgnite po prizadetem področju, ter s krožnimi gibi vtrite v kožo.

Olje čajevca

Kljub zavajajočemu imenu čajno drevo ali melalevka nima nobene povezave s čajem; gre namreč za rastlino, ki raste v Avstraliji, ima pa številne zdravilne učinke. Posebej priljubljeno je eterično olje čajevca, ki je znano po protimikrobnem delovanju zdravilnih učinkovin. Olje čajevca preprečuje in blaži vnetja dlak. Nanesite ga le na oboleli predel, saj hkrati tudi izsušuje kožo. Olje uniči kožne okužbe in infekcije, saj je naravni antiseptik in protivnetno sredstvo.

Aloe vera

Aloe vera (Foto: iStock)

Aloe vera je v pomoč pri zmanjševanju simptomov vraščenih dlak. Gel aloe vere deluje antiseptično in omogoča, da se koža hitreje obnavlja. Pri celjenju ran alojin gel rane ne zapre nepredušno, tako da omogoča dostop zraku. Voda, ki jo gel vsebuje, pa rani zagotavlja primerno vlago, ki je potrebuje za učinkovito celjenje. Poleg vlažilnega učinka naj bi alojin gel tudi ščitil rano pred zunanjimi dražljaji (tako imenovani emolientni učinek) in zaviral rast bakterij.

Kako se najlažje izogniti vraščenim dlakam?

Strokovnjaki priporočajo, da si pred odstranjevanjem dlak kožo zmehčamo; npr. brijemo se po tuširanju, saj para in topla voda dlake zmehčata. Pred tem lahko naredimo tudi naravni piling in s tem odstranimo odmrle celice na koži.

Izogibajmo se starim britvicam, saj so te pogosto polne bakterij, zaradi česar se koža lahko hitro vname. Vedno se brijemo v nasprotni smeri rasti dlak in nikoli preko vraščenih dlak, saj lahko postrgamo kožo z izboklin in tako ostanejo na koži brazgotine. Pride lahko tudi do vnetja. Še bolje pa se je povsem izogniti britju in izbrati drug način odstranjevanja dlak.

U. V.