O seksu – zanimivosti, ki jih morda še ne veste

Če ste mislili, da veste vse o seksu, pomislite znova! Za vas smo poiskali nekaj zanimivih dejstev, ki vam bodo prevetrile možgančke in vam vzbudile malo domišljije.

Vibratorji so bili v osnovi izumljeni za nekaj drugega …
Že stoletja so doktorji široko paleto bolezni pri ženskah zdravili s tehnikami, ki jih danes imenujemo masturbacija. Ena izmed prvih različic vibratorja je bila izumljena v letu 1735 z imenom »Manipulator« za namen zdravljenja znakov histerije. Prvi parni vibrator je bil izumljen leta 1869, od 1880 naprej pa so začele nastajati različice elektromehaničnih vibratorjev, kot jih poznamo danes.

Prva stvar po seksu
Pozabite na “cartanje” in “mečkanje” po seksu! Novejše raziskave kažejo, da več kot tretjina ljudi, starih pod 35 let, najprej preveri svoj Facebook in Twitter račun in pobrska po zidu z novicami. Upajmo, da ne odgovorijo na vprašanje Facebooka: »O čem razmišljaš?«

Daljši orgazem imajo ženske
Zdi se, kot da je večji del pozornosti usmerjen na moški orgazem, a če pogledamo podrobneje, ugotovimo, da se lahko zadnje smejejo ženske. Povprečen ženski orgazem namreč traja 20 sekund, pri moških pa se konča po dobrih 6 sekundah.

Da je seks dobra telovadba, ni mit!
Seks je odlična telovadba, saj združuje tako kardio kot vaje za moč. Med 30-minutnim seksom namreč skurite vsaj 200 kalorij. Če vam v zimskih dneh ne bo do odhoda v fitnes, si ga privoščite kar doma.

Ženske so vzburjene pogosteje, kot priznajo
Če vprašamo ženske, po navadi rečejo, da jih vzburja le pogled na moške. Raziskovalci z Univerze v Queen’s, Ontario ugotavljajo, da ženske vzburja vsak seksualni impulz v okolju, ki so mu izpostavljene – nago moško in žensko telo, heteroseksualne podobe in podobno.

Kako možgani reagirajo na seks
Raziskovalci Univerze Rutgers so merili aktivacijo možganskih centrov ob seksualnem vzburjenju. Ugotovili so, da ob vzburjenju različni možganski centri povečajo svojo aktivnost, izboljšajo delovanje in se povežejo med seboj.

Govorjenje o seksu izboljša seks
Po navedbah spletne strani Live Science imajo ljudje, ki se pogovarjajo o seksu, skozi vsakdan veliko boljši seks. Pogovor o seksu spodbuja podobe v možganih, ki simulirajo dogajanje in skrbijo za vzburjenost. Vizualizacija spolnosti pripomore k zmanjšanju občutkov negotovosti in strahu, kar poveča možnosti za dober spolni odnos.

Ali nas vzburja hrana? #foodporn
Mislite, da je hrana lahko seksi? Današnja družbena omrežja so preplavljena s slikami lepo okrašenih obrokov hrane, zraven pa najdemo pripise #foodporn, #sexyfood in podobne. Hrana se nanaša na primarne centre v možganih podobno kot spolni impulzi. Zadovoljuje naše potrebe in nam daje užitek. Verjetno pa ni skrivnost, da je dobro poskusiti kombinacijo obojega?

A. D.

 • Matej Gornik

  Novice na ravni nove 24 Tv..

 • hannibal

  Lejte fantje, zares. u010ce boste priu010deli z nagimi ritmii, kot na 24kurah, bo to katastrofa. Kaj bo naslednje? Katlin Du017eener v kikli? Karrdau0161u0161ian? Bibeler? Oni z Evrovizije z jou0161ki in brado? Friki in grozota vseh vrst? Upam, da ne boste u0161li po tej poti.nVsekakor to ne privlau010di bralstva, na katerega upam da ciljate. To pa smo konservativci srednjega sloja in srednjih let. To privlau010di samo podn u0161oder in mularijo, ki klika po kurah.nNihu010de seveda niu010desar nima proti golim u017eenskam, jou0161kam in ritkam. Vendar je tega poln internet in u010de bi jaz rad prebral nekaj realnega, kaj se v tej dru017eavi in v svetu dogaja, tega vsekakor ne potrebujem in me odbija u017ee zato, ker me spominja na kure, slo novice in podobno u017eurnalistiko.nNo hard feelings, taku0161no je pau010d moje mnenje.

  • pajot

   Dru017ei,stoprocentno. Polega tega sem taisti u010dlanek,malu010dek modificiran,zasledil u017ee na kurah. Torej,pamet v roke,piu0161ite raju0161i o barabah,ki nam kradejo denar(saj drugega ne znajo)in se nam smehljajo v frise. mogou010de bo kdaj komu pou010dilo. samo zgoditi se mora. feru0161ten?