fbpx

Ženske pozor! Vse to morate vedeti o tamponih

Foto: iStock

Zagotovo veste, da imajo kondomi omejen rok trajanja, pogostokrat pa se ženske ne zavedajo, da ga imajo tudi pripomočki, ki jih v času menstruacije vstavljajo v svoj intimni predel. Ginekologinja iz New Yorka Alyssa Dweck opozarja, da imajo tamponi navadno petletni rok uporabe od datuma proizvodnje. 

Glede na to, da so tamponi narejeni iz bombaža, obstaja velika možnost za razvoj plesni in glivic, zato je pomembno, da se tampone hrani na mestu, kjer ni previsoke vročine in prevelike vlage, saj tovrstni pogoji prispevajo k razmnoževanju bakterij. Kljub temu dejstvu pa večina žensk tampone hrani prav v kopalnici, ki zaradi vlage in toplote predstavlja idealno podlago za razvoj bakterij.

Foto: iStock

Hranjenje primerno v temnem in suhem prostoru
Če je v vaši kopalnici veliko sopare, bi bilo nujno, da svoje tampone prestavite na bolj temno in suho mesto. Če namreč pomotoma vstavite tampon, ki ga je napadla plesen, boste lahko opazili srbečico in draženje, prav tako pa tudi povečan izcedek iz nožnice, saj vagina po besedah Dweckove stremi k vzdrževanju naravnega pH. Čeprav bo v tem primeru najverjetneje prišlo do porušenja vaginalne flore, pa verjetno ne bo prišlo do infekcije, ki bi zahtevala zdravljenje s pomočjo antibiotikov, razen če bi se simptomi še poslabšali po odstranitvi tampona iz nožnice. Dweckova v tem primeru svetuje čimprejšnji obisk ginekologa.

Foto: iStock

N. Ž.