Spolne razlike v možganih

Foto: iStock

Sodobne feministke se na vsak način trudijo, da bi dokazale, kako smo oziroma bi morali biti moški in ženske enaki. Ne enakovredni, ampak enaki. Zloraba besede enaki jih ob tem sploh ne zanima, še manj pa očitna neenakost, ko se pogledamo v ogledalo. Da o različnem vedenju in navadah enih in drugih sploh ne govorimo.

Profesorica na oddelku za fiziologijo in farmakologijo na medicinski fakulteti (University of Maryland School of Medicine) Margaret M. McCarthy, ki je predavala tudi v Sloveniji, razlaga, da lahko pri živalih določimo, koliko na oblikovanje, vzdrževanje in funkcionalno pomembnost spolnih razlik v možganih vpliva narava in koliko vzgoja. “Spolne razlike v možganih se pojavljajo v številnih velikostih, oblikah. Najbolj jasne razlike med samci in samicami so – nepresenetljivo – tiste, ki so neposredno pomembne za razmnoževanje. Nevronske podpore, ki nadzirajo spolno obnašanje in nadzirajo delovanje spolnih žlez, se vzpostavljajo v občutljivem razvojnem obdobju, ko se z različnim hormonalnim okoljem ustvarjajo moški in ženski osebki.”

Odločilni za razlike so hormoni
Ženski in moški možgani imajo različne genetske vzorce. Med seboj se razlikujejo anatomsko in kemijsko. Nekatere raziskave dokazujejo, da imajo ženske kar štirikrat več možganskih celic, ki povezujejo levo in desno možgansko hemisfero. Razlike v možganih moških in žensk so povezane tudi s hipotalamusom, skupkom živčnih celic na spodnji strani velikih možganov. Dokazano je, da hipotalamus pri moških deluje neciklično, pri ženskah pa ciklično. Ženski hipotalamus torej ciklično vpliva na jajčnike, ker pa jajčniki proizvajajo hormone, ciklično nihajo tudi ravni hormonov. Zdaj veste, od kod nihanje razpoloženja in temperamenta pri ženskah.

Trije izmed mnogih različnih vedenjskih vzorcev

  1. Začne že zjutraj. Kako neenako se odpravimo v nov dan!

In vendar smo različni 2

2. Če bi vprašali moškega, kateri prostor želi imeti najbolj pospravljen, bi v mislih obletel vse prostore v hiši, potem pa nazadnje ugotovil, da to ni toliko pomembno kot pa to, da ima “zglancan” avto. Najbrž to ne velja prav za vse moške. Gotovo pa večina moških v soboto dopoldan raje očisti avto kot pa na primer spalnico.

In vendar smo različni 1

3. Večina moških pred svojo omaro ne tuhta kaj obleči, vsaj ne dolgo. Oblačil v omari imajo manj, zato je izbira pač lažja.

In vendar smo različni 3

Seveda, prav lahko bi katera rekla: Stereotipi! Res? A to pa ni? – “Zakaj ženske v podjetju ne dosegajo visokih položajev? Ker imajo prenizke pete.”

Foto:KN

Foto: KN

Ženske so na nekaterih področjih moške že prehitele
Zaposlovanju žensk predstavlja danes v Evropi že 30 do 50 odstotkov delovne sile. Ženske, ki so v izobrazbi dolga stoletja  zaostajale, so moške skoraj dohitele, na nekaterih področjih celo prehitele. Vedno več je žensk, ki so si pridobile več kot osnovno izobrazbo in se usposabljajo za najzahtevnejše poklice.

Mariborsko podjetju Swatycomet, ki je letos prejelo priznanje Managerkam prijazno podjetje in sodi med največje evropske proizvajalce brusnih in rezalnih plošč, pa ima na vodilnih in vodstvenih položajih kar 40 odstotkov managerk.

V. V.