fbpx

Izdelali interaktivni zemljevid Avstro-Ogrske. Najdete svoj domači kraj?

Vir: http://lazarus.elte.hu/hun/digkonyv/topo/200e/32-46.jpg

Kako dobri ste z zemljevidi? Bi se lahko orientirali s pomočjo zemljevida Avstro-Ogrske? Sedaj lahko poskusite. Na spletu se je pojavil presenetljivo natančen vojaški zemljevid nekdanje “domovine” Slovencev. V uredništvu Nove24TV smo našli Ljubljano, vi pa se lahko pozabavate z ostalimi kraji in vasicami.

Izdelavo zemljevida je leta 1868 naročilo avstro-ogrsko vojno ministrstvo v okviru tretjega kartiranja monarhije. Da je šlo za resnično velik podvig, priča dejstvo, da nastala zbirka map (vsega skupaj 267) ni bila omejena samo na monarhijo. Zemljevid je obsegal območja od Berlina do Istanbula ter od Nice do Černobila.

Kartiranje je potekalo v letih med 1869 in 1887, nekateri predeli pa so bili v delu še med 1. svetovno vojno. Prvi takšni zemljevidi so bili javnosti na voljo že leta 1910.

Do zemljevida lahko dostopate tukaj.

Zemljevid nastal v zadnjih letih monarhije
Avstro-Ogrska je nastala po ustavni reformi avstrijskega cesarstva. Obstajala je od leta 1867 do leta 1918. Dualistična monarhija je imela edinstveno notranjo ureditev. Razdeljena je bila na dve enakopravni polovici, Avstrijo in Ogrsko. Obe polovici sta imeli svoja parlamenta, skupno pa je bilo ministrstvo za finance, zunanje zadeve in vojska.

Slovenija je bila v večjem delu del Avstrije, Ogrski je pripadalo samo Prekmurje. Slovence sta predstavljali predvsem dve veliki stranki, in sicer Slovenska ljudska stranka, ki je predstavljala konservativni tabor, in Narodna napredna stranka, ki je predstavljala liberalni tabor. Monarhija je razpadla po 1. svetovni vojni, Slovenija pa se je 29. oktobra 1918 združila v državo SHS, ki se je s 1. decembrom istega leta spremenila v kraljevino.

Ž. K.