fbpx

Izdelovalec vibratorjev spremljal spolne navade uporabnikov, zato bo moral plačati več milijonske odškodnine

Fotografija je simbolična (foto: epa)

Proizvajalec vibratorjev iz Kanade We-Vibe mora vsakemu uporabniku njihovih vibratorjev plačati 10 tisoč dolarjev odškodnine zaradi nelegalnega spremljanja njihovih spolnih navad in aktivnosti. Vibrator je imel tako slabo zaščiteno aplikacijo, da je nadzor nad spolno igračko prevzel vsak, ki se je pojavil v bližini z bluetooth napravo.

Podjetje We-Vibe je v svoje pametne vibratorje vgradilo funkcije, ki spremljajo in zbirajo podatke o temperaturi ter intenzivnosti vibracij, brez vedenja kupcev. Uporabniki so vložili skupno tožbo na sodišču v Illinoisu, to pa je odločilo, da mora podjetje izplačati skupno za 4 milijone dolarjev odškodnin. Tisti, ki so vibratorje uporabljali skupaj z nameščeno aplikacijo, imajo pravico do polne odškodnine, drugi kupci vibratorja pa le po 200 dolarjev.

Vibratorji proizvajalca We-Vibe so bili povezani z bluetoothom in daljinskim upravljanjem, vendar je bila aplikacija tako slabo zaščitena, da je lahko vsakdo, ki se je znašel v bližini, prevzel nadzor nad vibratorjem. Na takšen način so podatki prišli tudi do matičnega podjetja, kjer so jih zbirali in tako vedeli za temperaturo vibratorja ter njegovo delovanje, kar posredno razkriva tudi intimne podatke o spolnih navadah uporabnikov.

Neželena aktivacija je potencialno posilstvo
Napake na aplikacijah vibratorjev so ugotovili šele lani, na hekerski konferenci v Las Vegasu. Po odkritju je več hekerjev dejalo, da gre za resen problem, neželena aktivacija vibratorja pa pomeni potencialno posilstvo. Kot piše Index, so razkritje vzeli resno tudi v matičnem podjetju proizvajalcev vibratorjev, saj naj bi po njihovem mnenju storili že vse za povečanje varnoste in zasebnoste svojih proizvodov.

 

M. P.