Izjemen zmagovalec letošnjega filmskega festivala Sundance

Foto: printscreen/Youtube

Zmagovalka letošnjega filmskega festivala Sundance je drama o uporu sužnjev v Virginiji v 19. stoletju. Film Nata Parkerja je na podelitvi nagrad v soboto zvečer v Park Cityju prejel glavni nagradi žirije in občinstva, poročajo tuje tiskovne agencije.

“Odraščal sem v Virginiji, 40 milj vzhodno od kraja, kjer se je zgodil upor. Živeli smo precej pod pragom revščine, zgledovali smo se po športnikih in ko sem na fakulteti slišal za ta upor, sem začel stremeti k temu, da bi zgodbo posnel. Leto in pol sem potoval po ZDA in zbiral sredstva za ta film,” je povedal temnopolti režiser in igralec Nate Parker.

Prisluhnite njegovi zgodbi …

“Sundance, hvala ti, ker nam v nasprotju s preostankom Hollywooda daješ prostor za rast,” je ob prejemu velike nagrade žirije dejal Nate Parker in se tako pridružil glasnim kritikam o pomanjkanju raznovrstnosti med letošnjimi nominiranci za oskarje.

Med dokumentarnimi filmi je veliko nagrado žirije osvojil Weiner, film o osramočenem politiku Anthonyju Weinerju, ki se skuša vrniti na politično sceno z bojem za položaj newyorškega župana. Nagrado občinstva pa je prejel dokumentarec v režiji Briana Oakesa Jim: The James Foley Story o ameriškem novinarju, ki ga je leta 2014 obglavila skrajna sunitska skupina Islamska država.

Festival Sundance je konec 70. let ustanovil igralec Robert Redford, na njem so prikazali 120 neodvisnih filmov. Mnogi danes priznani režiserji, med njimi Quentin Tarantino in Steven Soderbergh, so svoje ime zgradili prav zahvaljujoč Sundanceu, ki v prvi vrsti ponudi priložnost še neuveljavljenim filmarjem.

Tuji dokumentarci: begunka iz Afganistana, ženske v beduinski vasi
Med tujimi dokumentarci sta tako žirija kot občinstvo glavno nagrado namenila filmu Sonita o 18-letni begunki iz Afganistana, ki ilegalno živi v Teheranu in sanja, da bo postala nova Rihanna.

V kategoriji svetovna kinematografija je nagrado žirije za dramo osvojil Sand Storm, izraelski film o življenju žensk v beduinski vasi, občinstvu pa je bila najbolj všeč kolumbijska drama Between Sea and Land o moškem, ki ga je bolezen priklenila na posteljo, in materi, ki skrbi zanj.

B.T.