fbpx

James Dean, uporniška ikona mladih

(Foto: Getty Images)

Prezgodnja smrt pred 60 leti je hollywoodskega igralca zapisala med nesmrtne zvezde ameriške filmske industrije. Zvesti oboževalci mu na kraju nesreče tudi še danes puščajo cigarete in pločevinke piva, oboževalke pa svoje nedrčke.

James Dean je bil s svojo igro v kultnih filmih, kot so Vzhodno od raja, Upornik brez razloga in Velikan, navajen šokirati ameriški in ves zahodni svet sredine prejšnjega stoletja. Zadnjič mu je to s tragično smrtjo v avtomobilski nesreči uspelo 30. septembra 1955. Star je bil komaj 24 let.

Komercialni uspeh
Ti trije filmi so bili vse, kar je James Dean potreboval, da je postal ikona ameriške družbe po gospodarski depresiji 30. let dvajsetega stoletja in koncu druge svetovne vojne. Njegov igralski talent in prepričljiva igra sta bila kot naročena za čas, ko si je vse premožnejši srednji sloj Američanov želel podoživljati brezskrbnost tudi na filmskih platnih, mladina pa je preko zapravljanja denarja iskala možnosti za oblikovanje lastne identitete.

Optimizem petdesetih je bil po besedah revije Variety v marsičem lažen, znotraj družin je vse bolj pogosto prihajalo do razlik v pogledih na ameriške sanje. Zlasti najstniki niso več verjeli v preproste rešitve, ki so bili bolj kot ne krinka za vseprisoten strah pred komunisti in nevarnostjo atomske bombe.

Glasnik svoje generacije
Ker je Jamesu Deanu uspelo najbolje izraziti jezo in strahove nove generacije ameriške mladine, so ga vzeli za svojega. Na filmskih platnih je dvomil v vrednostni svet njihovih staršev, odkrito se jim je upiral, oni pa so se delali gluhe. Mladina se je brez težav poistovetila z igralcem. S svojo cigareto, ranjenim pogledom in slovesom slabega fanta je postal merilo kulskosti.

Po prvih dveh posnetih filmih je Jamesa Deana čakala velika kariera. Kmalu po zaključku snemanja Velikana pa se je zgodila tragedija. Dean namreč ni bil samo odličen igralec, bil je tudi strasten poklicni avtomobilski dirkač. Ko se je iz hollywoodske filmske meke Los Angelesa peljal na dirko v Salinas, mu je sredi noči na cesto nepričakovano zapeljal 23-letni študent.

Za vedno mlad
V skoraj čelnem trčenju je Deanov porsche 550 Spyder, ljubkovalno imenovan Mala baraba, poletel po zraku, se prevrnil in pristal v jarku. Igralec je umrl na kraju nesreče. Z njim se je vozil tudi mehanik Rolf Wuetherich, ki je nesrečo preživel.

Rojen leta 1931, je bil James Dean ikona ameriške kulture že ob času smrti, nesrečen usodni konec ga je napravil le še bolj popularnega. Filmski studiji so leto po tragediji poročali, da je igralec tedensko še vedno prejemal med pet in šest tisoč pismi oboževalcev. Njegova prilubljenost je presegala vse meje, postal je simbol. Pa čeprav nihče ni znal prav dobro pojasniti, simbol česa naj bi bil. Vprašanje še danes ostaja aktualno.

B.K.