fbpx

[Video] Japonci pretreseni zaradi potresa in valov, ki so potovali po reki navzgor

Prebivalci Fukošime so zaznali potres in se pripravili na najhujše, ko je bilo objavljeno tudi opozorilo za trimetrske valove. Valovi cunamija so bili tako močni, da so potovali tudi nasproti toku reke Tagajo. 

Japonski otok Honšu je zopet stresel potres 6.5 magnitude, temu pa so sledili valovi, podobni cunamiju. Glavnemu potresnemu sunku je sledilo še osem manjših popotresnih sunkov. To je pri ljudeh obudilo travmatične spomine na nesrečo v zvezi z jedrsko elektrarno iz leta 2011.

Spomini na usoden potres še vedno zelo travmatični
Posledic potresa iz leta 2011 ljudje še danes pomnijo, saj je bil tisočkrat močnejši. Umrlo je 20 tisoč ljudi, cunami pa je z 12-metrskimi valovi uničil jedrsko elektrarno Daiichi, za nevtralizacijo naravne nesreče bo potrebnih 40 let. Razseljenih je bilo več kot 200 tisoč ljudi, ki še danes živijo v šotoriščih kot brezdomci.

V jedrski elektrarni Daini je prišlo do ustavitve ohlajevalnega sistema v času potresa, nato pa se je sistem hlajenja zopet pognal. Ta ustavitev ni povzročila nobene poškodbe ali povišanja stopnje radiacije, kot poroča CNN.

A. B.