fbpx

Je alko ministra Klemenčiča navdihnil zdaj že pokojni belgijski kolega Michel Daerden?

Skoraj teden dni je že minilo, odkar je slovenski minister za pravosodje Goran Klemenčič v državnem zboru s svojim nastopom poskrbel za pravo burko. Takrat je predsednik SDS Janez Janša preko Twitterja opozoril, da je Klemenčič »nažgan kot aksa«. Seveda so režimski mediji hitro začeli zmanjševati pomen incidenta v parlamentu, o katerem sicer podrobneje pišemo v današnji tiskani izdaji Demokracije.

Zagotovo pa Klemenčič ni edini minister v svetovnem merilu, ki ga je »srknil« pred parlamentarnim nastopom. V Evropi je najbolj znan primer nastopa belgijskega ministra, zdaj že pokojnega Michela Daerdna, ki je bil znan po tem, da je rad pregloboko pogledal v kozarec. Najbolj znan je posnetek njegovega nastopa, podnaslovljen z angleškimi podnapisi.

Sporni nastop se je zgodil januarja 2010, posnetek ministrovega smešnega nastopa pa je obšel svet, saj je minister, pristojen za upokojence (nekateri mediji ga navajajo kot ministra za promet, ampak to funkcijo je opravljal pred tem), komaj stal na nogah. Njegov govor je bil počasen in nerazumljiv, vmes pa se je ves čas smejal in krilil z rokami. Minister Daerden, član socialistične stranke in navdušen nogometni navijač kluba Standard Liege, je svoje vedenje in počasen govor opravičil z občasnimi psihomotoričnimi težavami in disleksijo, vendar se zgodba očitno ni zaključila z njegovim odstopom.

Seveda obstajajo podobni primeri tudi drugod, denimo na Japonskem, kjer je leta 2009 finančni minister Shoichi Nakagawa nastopil v alkoholiziranem stanju. Na svetovnem spletu je sicer mogoče najti še precej podobnih posnetkov politikov, ki so nastopili bodisi pod vplivom alkohola bodisi prepovedanih drog.

Na slovenski politični sceni je kar nekaj ljubiteljev žlahtne kapljice
Je pa zanimivo primerjati nastop Klemenčiča in nastop Michela Daerdna. Slednji je namreč govoril precej počasi, medtem ko je imel Klemenčič precej hiter ter impulziven nastop. Zato nekateri sumijo, da pred nastopom verjetno ni pil le alkoholnih pijač. Sicer pa, spomnimo se, da so že mnoge politike ujeli za volanom pod vplivom alkohola, med drugim zdaj že nekdanjega poslanca Zmaga Jelinčiča Plemenitega, ministra Henrika Gjerkeša, ki je nato odstopil, pa poslanca LDS Toneta Anderliča, ki je že v devetdesetih letih imel težave zaradi prevelike količine žlahtne kapljice …

Gašper Blažič