Ali ste vedeli, da kar tretjina pridelane hrane konča v smeteh? Ponekod lakota, spet druge preobilje, a naj si bo karkoli; resen problem predstavlja dejstvo, da vsako leto še vedno zavržemo kar 72 kilogramov hrane na osebo.
Na dejstvo, ki vsekakor ni zanemarljivo, opozarja tudi Teden nezavržene hrane – prireditev, ki bo potekala na Pogačarjevem trgu v Ljubljani. Odprl jo bo italijanski kuharski mojster Massimo Bottura.
Dogodek, katerega pobudnik je slovenski kuharski mojster Luka Jezeršek, bo letos prvič. Zanimivost in aktualnost tovrstne problematike je dosegla tudi Massima Bottura – enega največjih kuharskih mojstrov nasploh.
“Hrano moramo spoštovati!”
Bottura – glavni šef in vodja restavracije Osteria Francescana s tremi Michelinovimi zvezdicami v italijanski Modeni, meni, da bi morali hrano bolj spoštovati: “Moramo se samoangažirati in dan za dnem zavreči manj hrane – to je razlog, da podpiram lokalne in manjše organizacije, ki se trudijo rešiti ta problem,” je še povedal.
Luka Jezeršek podobno kot Bottura opaža, da je hrana včasih pomenila več kot danes; v družbi hitre produkcije jo tako z lahkoto zavržemo, ko nam ne ustreza več ali ko je ne potrebujemo več. Idejo je podprla tudi Odprta kuhna – ena najbolj priljubljenih poletnih kulinaričnih tržnic v Sloveniji.
Konec maja in v začetku junija bo tako na Pogačarjevem trgu pestro.
Bodo stanje rešili foodie bagi?
Veliko število priznanih slovenskih restavracij in kuharjev je podprlo idejo, da bi v restavracijah in na tržnicah s hrano ponujali tudi ‘nezavrečke’ ali foodie bage: “Uporabnike želimo s tem spodbuditi, da hrano, ki je ne morejo pojesti, lahko vzamejo s seboj in v njej uživajo pozneje,” so še pripomnili.
S. E.