fbpx

Je zavržena hrana resna težava države?

slikovni vir: http://www.istockphoto.com/photo/friendly-dinner-gm500516358-80816415

Ali ste vedeli, da kar tretjina pridelane hrane konča v smeteh? Ponekod lakota, spet druge preobilje, a naj si bo karkoli; resen problem predstavlja dejstvo, da vsako leto še vedno zavržemo kar 72 kilogramov hrane na osebo.

Na dejstvo, ki vsekakor ni zanemarljivo, opozarja tudi Teden nezavržene hrane – prireditev, ki bo potekala na Pogačarjevem trgu v Ljubljani. Odprl jo bo italijanski kuharski mojster Massimo Bottura.

Teden nezavržene hrane bo prvič
Dogodek, katerega pobudnik je slovenski kuharski mojster Luka Jezeršek, bo letos prvič. Zanimivost in aktualnost tovrstne problematike je dosegla tudi Massima Bottura – enega največjih kuharskih mojstrov nasploh.

“Hrano moramo spoštovati!”
Bottura – glavni šef in vodja restavracije Osteria Francescana s tremi Michelinovimi zvezdicami v italijanski Modeni, meni, da bi morali hrano bolj spoštovati: “Moramo se samoangažirati in dan za dnem zavreči manj hrane – to je razlog, da podpiram lokalne in manjše organizacije, ki se trudijo rešiti ta problem,” je še povedal.

Hrana je včasih predstavljala vrednoto
Luka Jezeršek podobno kot Bottura opaža, da je hrana včasih pomenila več kot danes; v družbi hitre produkcije jo tako z lahkoto zavržemo, ko nam ne ustreza več ali ko je ne potrebujemo več. Idejo je podprla tudi Odprta kuhna – ena najbolj priljubljenih poletnih kulinaričnih tržnic v Sloveniji.

Konec maja in v začetku junija bo tako na Pogačarjevem trgu pestro.

Bodo stanje rešili foodie bagi?
Veliko število priznanih slovenskih restavracij in kuharjev je podprlo idejo, da bi v restavracijah in na tržnicah s hrano ponujali tudi ‘nezavrečke’ ali foodie bage: “Uporabnike želimo s tem spodbuditi, da hrano, ki je ne morejo pojesti, lahko vzamejo s seboj in v njej uživajo pozneje,” so še pripomnili.

S. E.