fbpx

Kaj moške po svetu dela privlačne?

Lepotni ideali močno vplivajo na ljudi in čeprav se velikokrat zdi, da so temu bolj podvržene ženske, pa v zadnjih letih ti vedno bolj vplivajo tudi na moške. Kaj je tisto, kar moške po svetu naredi privlačne, in ali so ti standardi lepote enaki povsod po svetu?

Ameriški portal Buzz Fed je v študiji zbral podatke iz strokovnih publikacij in izjav iz sveta zabave ter s socialnih omrežij in želel odgovoriti na vprašanje: kaj moške po svetu dela privlačne? Pri tem so zbrali podatke iz dvanajstih držav in predstavili najpogostejše modne trende in lepotne ideale moškega sveta po svetu. Zanimivosti o lepotnih idealih moških po svetu si lahko pogledate v videu.

Vitka in mišičasta telesa kot lepotni ideal
Medijski pritiski in idealiziranje zvezdnikov so kot lepotni ideal moških postavili vitko in mišičasto telo. To se najpogosteje dogaja v ZDA, Veliki Britaniji, Avstraliji in Južni Koreji. Vse pogosteje se moški lepotni ideali vračajo k poraščenosti. Predvsem v zahodnem svetu je postala urejena brada nekaj najbolj privlačnega na moškem.

Mehičani in Venezuelčani najbolj naduti moški na svetu
Po študiji iz leta 2000 so bili moški v Mehiki označeni za druge najbolj nadute na svetu, takoj za Venezuelo. V Mehiki je namreč kot lepotni ideal prepoznano povezovanje s tradicionalno mehiško kulturo in zelo znano tipično mačo obnašanje.

Vedno pogostejše lepotne operacije in kozmetični izdelki za moške
Med letoma 2012 in 2014 je v svetu prodaja kozmetičnih izdelkov za moške narasla za več kot 70 odstotkov. Največ kozmetičnih izdelkov je prodanih na azijsko-pacifiškem trgu, in sicer kar 65 odstotkov vse svetovne prodaje. Med temi izdelki so najpogostejši produkti za nego kože. V Indiji so vse bolj popularne kreme za posvetlitev polti, v Južni Koreji pa vedno več moških uporablja ličila.

Rasa kot pomemben vidik lepotnega ideala
Še vedno pa ostaja ključen vidik drugačnost med moškimi barva njihove kože. Pogosto se pojavlja, da veljajo belopolti moški za bolj privlačne. Predvsem je zanimiv podatek iz Južnoafriške republike, da se na 77 odstotkih vseh naslovnic revije Men’s health South Africa iz leta 2014 pojavljajo belopolti modeli, čeprav je rasna sestava prebivalstva povsem drugačna. Le 8,9 odstotkov je belcev, največji delež, skoraj 80 odstotkov, pa je temnopoltih. Kljub temu prihaja nov trend.

V študiji iz leta 2010 so ugotovili, da so v večini primerov kot najbolj privlačni prepoznani predvsem moški mešanih ras.

M. G.