fbpx

Kaj pove o vašem zdravju vaša krvna skupina

Foto: STA

Nove raziskave ugotavljajo, da tip krvne skupine lahko poveča tveganje za srčni napad, Alzheimerjevo bolezen, raka in druge bolezni.

Zdravstvene raziskave so pokazale, da tip vaše krvne skupine – A, B, AB ali 0 – lahko vpliva na tveganje glede določenih bolezni – od srčno-žilnih do raka. Znanstveniki še vedno ne vedo, kako razložiti te povezave, ker pa svoje krvne skupine ne morete menjati, je priporočljivo, da upoštevate nekatera tveganja, ki lahko predstavljajo vzrok za nastanek določenih bolezni.

Srčno-žilne bolezni
Krvne skupine so povezane s številnimi boleznimi, kot so srčni napad, infarkt in srčna tromboza. Tisti s krvno skupino 0- imajo od 60 do 80 odstotkov večje tveganje za razvoj krvnih strdkov kot tisti s krvno skupino 0+. Strdki se lahko od mesta udarca odluščijo in potujejo po ožilju do pljuč, kar ima lahko usodne posledice.

Podobno imajo tudi imetniki krvne skupine A, B in AB večje možnosti za nastanek bolezni srca in ožilja kot imetniki krvne skupine 0. Vseeno se ne obremenjujte preveč, če niste med imetniki krvne skupine 0, saj lahko povišan krvni tlak in sladkorno bolezen uravnavate z zdravim načinom življenja in zdravili ter tako prevesite tehtnico v nasprotno smer.

Težave s spominom
Nedavna študija, ki jo je opravila univerza v Vermontu na 30 tisoč ljudeh, je pokazala, da imajo imetniki krvne skupine AB 82 odstotkov večje možnosti za nagnjenost k boleznim mišljenja ter spomina, ki vodijo v demenco, kot ostale krvne skupine.

Znanstveniki so ugotovili, da imajo krvne skupine povezavo z žilnim sistemom, ta pa posledično vpliva na številne težave s spominom. Na srečo ta medsebojna povezanost vpliva v manjši meri, zato je bolj pomembno, da živite zdravo in nadzorujete visok krvni tlak, ne kadite, se zdravo prehranjujete in skrbite za fizično aktivnost telesa. Prav tako pomaga, da redno skrbite za aktivnost možganov z branjem, reševanjem križank in socialno interakcijo.

Želodčne težave
Študije kažejo, da imajo ljudje s krvno skupino A višje tveganje za raka na želodcu. Tisti s krvno skupino 0 pa so bolj kot ostali nagnjeni k peptičnim razjedam na želodcu. Glede preprečevanja raka na želodcu pravijo, da je malo stvari, ki bi ga učinkovito preprečevale. Še vedno pa velja, da se je potrebno izogibati trem najbolj nevarnim povzročiteljem številnih bolezni: kajenju, prekomernemu pitju alkohola in prekomerni telesni teži.

M. P.