fbpx

Kaj vse se v vašem telesu dogaja med poljubljanjem

Foto: Pixabay

Čeprav je dokazano, da je spolni odnos dober za zdravje, nikar ne pozabite na poljubljanje, s katerim lahko vaše telo prav tako pridobi. Ste se kdaj vprašali, kaj se dogaja v vašem telesu, medtem ko se poljubljate?

Verjeli ali ne. Ustnice so zelo občutljive – kar 200-krat bolj občutljive kot konice naših prstov. S poljubljanjem se stimulirajo živčni končiči na ustnicah, kar vodi do povečanega pretoka krvi, pa tudi do večje spolne sle, piše Večerni list.

Stimulira nadledvične žleze
Vaša nadledvična žleza lahko občuti razburjenje v telesu. Nato začne sproščati adrenalin, ki vodi do povečanega srčnega utripa, oteženenega dihanja in tudi do potnih dlani. Zato se ocenjuje, da lahko s poljubljanjem izgubite tudi do 100 kalorij.

Sproščanje učinkovin v možganih
Stimulacija živčnih končičev, do katere pride med poljubljanjem, v možgansko membrano prenaša signale. Ti nato sproščajo živčne prenašalce, ki nas napolnijo s toplim, prijetnim občutkom, ki ga povezujemo z zaljubljenostjo. Sproščajo se tudi oksitocin, hormon ljubezni, in endorfini, ki preplavijo naše telo, zaradi česar se počutimo evforično in ekstatično.

Izboljšanje razpoloženja
V telesu se med poljubljanjem sproščata tudi serotonin in feniletilamin, ki sta glavna krivca za občutek vrtoglavice in sreče. Dokazano je tudi, da poljubljanje lahko poveča samozavest in zmanjša napetost.

Vse to so razlogi, da ne smete oklevati, ampak se prepustite romantičnemu poljubljanju z vašim partnerjem oziroma partnerico.

B. O.