fbpx

Kako Britanci preživljajo božič?

Foto: Printscreen/Youtube

Britanci prisegajo na preživljanje božičnih praznikov v družinskem krogu. To med drugim vključuje petje božičnih pesmi, odvijanje daril in igranje pantomime. Med drugim so tudi veliki ljubitelji medvedka Puja, zato so se pri založniški hiši Egmont Publishing odločili za izdajo ilustracij z medvedom Pujem, ki s prijatelji praznuje božič.

Tako bo rumeni medvedek avtorja Alana Alexandra Milneja (1882–1956), ki ga je prvi ilustriral Ernest H. Shepard, zdaj pa njegovo delo nadaljuje Mark Burgess, predstavil tradicijo božičnega praznovanja Britancev.

Britanci za božič igrajo družabne igre in prepevajo božične pesmi
Raziskava založniške hiše, v kateri je sodelovalo 2000 posameznikov, je pokazala, da kar 33 odstotkov Britancev v prazničnem času igra družabne igre, 31 odstotkov jih poje božične pesmi, 28 odstotkov pa jih izdeluje papirnate verige za okrasitev svojih domov, piše britanski časnik Independent.

Knjiga dogodivščin medvedka Puja je lani postala najljubša otroška knjiga zadnjih 150 let. Prva knjiga pod naslovom Medved Pu je izšla leta 1926. Prevedena je bila v okoli 50 jezikov. Leta 1928 je sledila knjiga Hiša na Pujevem oglu.

Po medvedku Puju so nastale že številne kino-, DVD- in televizijske produkcije, nazadnje leta 2011 celovečerni animirani film s preprostim naslovom Medvedek Pu. V Disneyjevih studiih pa so letos začeli načrtovati novi igrani film.

N. K, STA