fbpx

Kako so v filmu Vrnitev v prihodnost iz leta 1985 predvideli leto 2015

Potovanje skozi čas je bilo vedno skrivnostno, zato je navdihnilo mnoge filmske ustvarjalce. Robert Zemeckis je leta 1985 napisal scenarij in zrežiral kultni film Back to the future (Vrnitev v prihodnost), ki je kasneje dobil še dve nadaljevanji in je tako nastala ena izmed najbolj znanih trilogij. 

Osrednja lika v zgodbi sta mladenič Marty McFly, ki ga je zaigral takrat 24-letni Michael J. Fox, in njegov nori prijatelj, znanstvenik Doc Brown, ki ga je upodobil Christopher Lloyd. Doc Brown spremeni vozilo DeLorean v časovni stroj, Marty pa pomotoma sede vanj in doseže kritično hitrost ter se znajde v letu 1955. V filmu so prikazane Zemeckisove napovedi, kakšno bo življenje čez trideset let, torej v letu 2015. Je napovedal pravilno?

Veliki zasloni in videokonference: DA
Večina televizij v osemdesetih letih je bila zelo težkih in majhnih. V različnih scenah filma so prikazani veliko večji ekrani ter zajetne kvadratne naprave s slikami, povsem podobne današnjim televizijam.

“Lebdeča deska” (ang. Hoverboard): NE
V zadnjih reklamnih spotih znamke Lexus je prikazano, kako v »skateparku« testirajo lebdečo desko, pa vendar še ne gre za njeno razširjeno različico. Ta verzija potrebuje namreč posebno površino, na kateri se lahko vozi. Morda pa je Zemeckis prehiteval le za nekaj let in bomo kmalu priča polnim parkom lebdečih desk.

Brezpilotna letala z novicami: NE
V eni izmed ključnih scen filma je prikazano brezpilotno letalo, ki slika dogajanje v zraku nad sodiščem. Velike medijske hiše po svetu, vključno s CNN, danes preučujejo različne možnosti uporabe te tehnologije.

Igranje video iger brez rok: DA
Marty McFly v eni izmed scen, ki prikazujejo leto 2015, igra igro Divji strelec (ang. Wild Gunman), tako da uporablja le roke. Danes je to seveda možno, zahvaljujoč produktu Xbox Kinect in temu podobnim.

Moda: DA in NE
V filmu je nekaj zanimivih predlogov modnih smernic. Nositi dve kravati hkrati morda res ni najnovejša modna muha, koncept vsakodnevnega športnega stila oblačenja pa lahko v današnjih dneh opazimo kot trend.

Video očala: DA
Marty McFly nosi pri večerji visoko tehnološka očala, ki so nenavadno podobna očalom Google.

Ekipa Chichago Cubs postane svetovni prvak: ?
Kot piše CNN, pa določen del prihodnosti še vedno ni znan …

A. D.