fbpx

Kakšna je skrivnost najredkejših italijanskih testenin?

slikovni vir: http://www.istockphoto.com/photo/pasta-with-wood-background-gm535767617-57307294

Njihova priprava je tako težavna, da so jih zadnjih 300 let na Sardiniji pripravljale le ženske … Pravzaprav sta na svetu samo še dve ženski, ki jih še vedno znata pripraviti: gre za Abrainijevo sestrično in njegovo svakinjo iz Monte Ortobene.

Sardinija s svojo čudovito naravo in labirintom, ki skriva prenatrpane majhne hišice na otoku, velja za eno najstarejših kulinarčnih središč v Evropi. Njeni prebivalci še vedno govorijo Sardo – še živeč jezik, ki je verjetno še najbližje latinščini. In ravno na tem otoku vsak dan natanko ob 7. uri vstane 62-letna Paola Abraini ter začne pripravljati su filindeu – najbolj redke testenine na svetu.

Ničhe ne ve, kako so začeli s pripravo
‘Iznajdba’ oziroma začetnik priprave testenin ostaja uganka – vseeno pa je znano, da se je zadnjih 300 let recept prenašal le znotraj družine Abraini; vsaka pripadnica ženskega spola je recept natanko preučila in izkusila, preden ga je nato predala svoji naslednici.

Poskusili so tudi s stroji …
Pred meseci so Paolo obiskali celo predstavniki podjetja Barilla, ki jih je zanimalo, če bi lahko njeno tehniko »posnemali« tudi s strojem; ugotovili so, da to ne bo mogoče. Na Sardiniji se je oglasil tudi Carlo Petrini – predsednik podjetja Slow Food International, manjkal pa ni niti veleznani kuhar Jamie Oliver, ki mu celo po dveh urah prepričevanja ni uspelo dobiti recepta za to okusno jed.

»Skrivnost je v mojih rokah!«
Prijetna kuharica Paola je v smehu povedala, da je skrivnost ves čas pred našimi očmi: »Pozorni bodite na konice prstov!« je še dodala.

Bodo kulinarični navdušenci in kuharji po vseh teh letih končno odkrili skrivnost priprave omenjenih testenin ali pa bo ta za vedno ostala le v rokah Abrainijev?

S. E.