fbpx

Kakšni so otroci, rojeni pozimi?

Foto: iStock

V zimskih mesecih se rodi manj otrok kot v poletnem času, pravijo ameriški strokovnjaki. Pa ste vedeli, da zimske otroke povezuje kar precej skupnih lastnosti? Med drugim se znajo lepše obnašati in imajo manj možnosti za razvoj multiple skleroze, medtem pa so bolj nagnjeni k duševnim motnjam kot vrstniki.

Otroci, ki so rojeni pozimi, večkrat prihajajo iz socialno šibkejših družin. “Razlog za to je, da si revnejši pari težje privoščijo klimatsko napravo v stanovanju, zato posledično v poletnih mesecih manj seksajo,” so prepričani strokovnjaki. V raziskavi so namreč med seboj primerjali rojstne liste otrok, rojenih v različnih letnih časih. Prav tako se je izkazalo, da se pozimi rodi več deklic, ki živijo v slabšem socialnem okolju.

Zimski otroci so ponavadi višji od poletnih kolegov. Na podlagi statistik so znanstveniki s Harvarda ugotovili, da so dojenčki, rojeni v zimskih mesecih, višji od tistih rojenih poleti. Po sedmem letu starosti pa so bili prav tako težji, imajo pa tudi večji obseg glave kot njihovi vrstniki.

Foto: iStock

Foto: iStock

Bolj ali manj inteligentni?
Francoske raziskave kažejo, da so otroci, rojeni v januarju, februarju in marcu, v povprečju manj inteligentni, kasneje pa opravljajo slabše plačane poklice kot tisti, ki so rojeni spomladi, poleti in jeseni. Ameriški in avstralski strokovnjaki pa se s svojimi francoskimi kolegi ne strinjajo, saj so ugotovili, da so zimski otroci kvečjemu pametnejši od svojih vrstnikov. Testirali so 21 tisoč “zimskih” fantkov in deklic, rezultati preverjanja znanja pa so pokazali, da so prav ti dosegali boljše rezultate od drugih otrok.

Manj možnosti za razvoj mulitple skleroze
Jasno je, da lahko mama med nosečnostjo še kako vpliva na zdravje svojega otroka. Očitno pa lahko na zdravje otroka vpliva tudi letni čas, v katerem je mama noseča. Otroci, ki so rojeni v novembru, imajo najmanj možnosti za razvoj multiple skleroze, pravijo strokovnjaki. Nosečnost v poletnih mesecih namreč bodočim mamicam prinaša zadostno količino vitamina D, medtem ko ga nosečnice pozimi ne dobijo dovolj. Otroci, ki se rodijo v zimskih mesecih, imajo tako manjšo možnost za razvoj te hude bolezni.

Zimski dojenčki imajo več možnosti, da se rodijo prekmalu, prav tako pa so bolj nagnjeni k alergijam na hrano. Strokovnjaki so prepričani tudi, da imajo “zimski” otroci šibkejše kosti kot vrstniki, poroča portal The Stir.

Lepše obnašanje, a več možnosti za depresijo
Se pa zato zimski otroci v povprečju znajo lepše obnašati od sovrstnikov, kaže avstralska raziskava, ki temelji na vzorcu otrok, starih 4 in 5 let. Vzorno obnašanje pa tem otrokom ne pomaga dosti pri duševnem zdravju, saj se pri njih depresija pojavlja večkrat kot pri ostalih otrocih. Prav tako se pri njih pogosteje pojavljata tudi bipolarna motnja in shizofrenija. Strokovnjaki za to krivijo pomanjkanje svetlobe v prvih mesecih življenja.

N. K.