fbpx

Kam s predmeti, ki jih ne potrebujete več?

Veliko predmetov, ki so še uporabni, vsako leto konča na odlagališčih odpadkov. Namesto da jih zavržemo, jih oddajmo v centre ponovne uporabe, kjer jih obnovijo in predelajo ter poskrbijo za to, da dobijo nove lastnike. S tem se bo zmanjšala količina odpadkov, varovali bomo naravne vire in pomagali pri ustvarjanju novih delovnih mest za težje zaposljive skupine ljudi.

Tudi v Sloveniji se vedno bolj uveljavljajo centri ponovne uporabe, kamor je mogoče oddati še uporabne stvari, ki bi jih sicer zavrgli. V njih poskrbijo za njihovo popravilo, jih obnovijo in predelajo, nato pa v trgovinah z obnovljenimi predmeti čakajo na novega lastnika.

Koristi tega so kajpada vsestranske: pripomoremo k zmanjšanju količine odpadkov ter prihranimo energijo, vodo, surovine, ki so potrebne za izdelavo novih izdelkov. Ob tem pomagamo tudi pri ustvarjanju novih delovnih mest, saj so v centrih ponovne uporabe zaposlene ranljive skupine prebivalstva.

Obnova in predelava rabljenih predmetov na Gorenjskem
Na Gorenjskem so v zadnjih letih nastali kar trije takšni centri, in sicer v zbirnih centrih Komunale Kranj na Zarici in Šenčurju ter v zbirnem centru Komunale Radovljica. So plod sodelovanja med Komunalo Kranj, Komunalo Radovljica, občinami ter Fundacijo Vincenca Drakslerja za odvisnike. Glavno poslanstvo fundacije, ki sta jo leta 2000 ustanovila v tujini živeči dobrotnik Vincenc Draksler in Mestna občina Kranj, je nudenje pomoči nekdanjim odvisnikom in njihovim svojcem – v ta namen so v Pristavi pri Tržiču uredili reintegracijski center. Pred tremi leti pa so se začeli ukvarjati tudi s socialnim podjetništvom – bili so prvi v gorenjski regiji. Njihova glavna dejavnost je obnova in predelava rabljenih predmetov, v njihovi lesni in šiviljski delavnici na Pristavi pa pod vodstvom mentorjev nastajajo tudi številni lični novi izdelki.

Kot je povedal generalni sekretar fundacije Gregor Tomše, je v njihovem socialnem podjetju trenutno 11 zaposlenih, 16 invalidov je na zaposlitveni rehabilitaciji, 9 nekdanjih odvisnikov pa je na delovnem usposabljanju. Program reintegracije namreč vključuje tudi delovno usposabljanje nekdanjih odvisnikov, ki s tem pridobijo delovne izkušnje, navade in delovno kondicijo.

Letos zbrali že skoraj 45 ton različnih predmetov
Po Tomšetovih besedah so do konca septembra zbrali že okoli 45 ton različnih predmetov, ki bi sicer končali na odpadu. V centrih ponovne uporabe zbirajo različne kose pohištva, računalniško opremo, opremo za dom, okrasne predmete, knjige, igrače, oblačila, dekorativne predmete … V delavnicah socialnega podjetništva predmet očistijo, popravijo, obnovijo, prebarvajo, marsikateri od njih dobi povsem novo podobo. Pri svojem delu so zelo domiselni, veliko truda po besedah generalnega sekretarja vložijo v osvajanje novih tehnik obdelave in oblikovanja ter predelave lesa in rabljenih lesenih izdelkov.

Med drugim so poskrbeli tudi za notranjo opremo Medgeneracijskega centra v Kranju. Po pohištvo, ki ga nameravate zavreči, pridejo po dogovoru tudi na vaš dom; lahko pa vam obnovijo tudi pohištvo, ki ste se ga naveličali in bi ga želeli prenoviti.Kam s predmeti, ki jih ne potrebujete več 3

Obnovljeni predmeti po ugodni ceni
Fundacija Vincenca Drakslerja obnovljene predmete v svojih trgovinah prodaja po simbolični ceni. Do zdaj so odprli štiri: dve sta v Kranju (zbirni center Zarica, stari del mesta), po ena trgovina pa je v Pristavi in Radovljici.

 

Med najbolj obiskanimi in privlačnimi je Kr’ Štacuna v starem delu mesta Kranj, ki ponuja zelo pester izbor predmetov. Na njenih policah je moč najti najraznovrstnejše izdelke – od skodelic, servisov iz porcelana, drobnih okrasnih predmetov, igrač, umetniških slik, torbic, oblačil … ne manjkajo pa niti večji kosi pohištva, kot so fotelji, komode, jedilni stoli in mize, različne omarice … Večino pohištva so v svojih delavnicah predelali v docela unikatne izdelke, ki vam bodo polepšali dom, nekaj pa je tudi novih kosov, izdelanih iz masivnega lesa. Lične ročno tkane torbice ter torbice iz blaga pa so nastale v šiviljski delavnici.

Tudi rabljen predmet je lahko lepo darilo
Trgovina je priljubljena med domačini, obiskujejo jo vse generacije, vsakdo v njej najde kaj primernega zase. “Veliko je tudi mladih, veliko kupcev se vrača,” je povedala prodajalka Veronika. Redni obiskovalci so tudi ljubitelji starin. V poletnih mesecih vanjo zaidejo tudi turisti, vendar si ti bolj ogledujejo ponudbo, manj pa posegajo po denarnici. Obisk se vidno poveča tudi pred prazniki, ko je čas obdarovanj. “Še zlasti veliko jih je bilo lani pred božičem. Vsakdo gleda, da podari kakšno malenkost, in takšnih predmetov imamo zelo veliko v ponudbi in so zelo poceni,” je dejala prodajalka. Sicer pa je največ povpraševanja po krožnikih, vazicah in starinskih predmetih.

Tanja Pihlar