Katera živila lahko hranimo v hladilniku?

Foto: iStock

Ameriška zvezna agencija Food and Drug Administration (FDA) je pripravila seznam živil, ki jih moramo nujno hraniti v hladilniku oziroma zamrzniti, in tistih, ki jih ne smemo, saj se tako hitreje pokvarijo. Na seznamu slednjih sta se med drugim znašla paradižnik in česen. 

Živila, ki jih hranimo v hladilniku ali zamrzovalniku
Med živila, ki jim moramo nujno hraniti na v hladilniku ali zamrzovalniku, sodijo meso, ribe in morski sadeži. V hladilniku pa morajo biti nujno tudi siri, še posebej mehki, kot sta mocarella in ricotta.

Jabolka iz tržnice (foto: STA)

Jabolka iz tržnice (foto: STA)

Naslednja živila, ki jih bomo našteli, bodo ostala sicer dlje časa sveža tako v hladilniku kot zunaj njega, vendar z različnim rokom trajanja. Jabolka ostanejo na sobni temperaturi sveža teden dni, medtem kot se v hladilniku njihova svežina ohrani še za enkrat toliko časa. V hladilniku lahko hranimo tudi maslo, čeprav ga veliko ljudi hrani zunaj njega brez težav. Sojino mleko pred odprtjem ostane v embalaži sveže kar leto dni, po odprtju pa ga moramo nujno pospraviti v hladilnik.

Živila, ki jih hranimo izven hladilnika
Na seznam živil, ki jih hranimo izven hladilnika, je FDA uvrstila precej živil. Na prvem mestu je paradižnik, ki v hladilniku izgubi aromo. Tudi čebulo je bolje hraniti v posodi izven hladilnika, saj v njem postane mehka, na njej pa se lahko začne razvijati plesen. Kruh se bo v hladilniku hitro izsušil, bazilika pa bo v njem vpila vonj drugih živil in začela veneti. Za razliko od jabolk avokada ne hranimo v hladilniku, saj povzroči prehitro zorenje sadeža.

Zaradi vlage hladilnik ni primeren za česen, ki se bo začel mehčati in plesneti. Krompirja prav tako ne hranimo v njem, saj se bo škrob pretvarjal v sladkor, struktura krompirja pa bo kašasta. Tudi zmleta kava ne sodi v hladilnik – izgubila bo značilen okus in vonj ter nase vezala vonjave drugih živil.

Prav zaradi vezave pa lahko za nevtralizacijo vonjev postavimo v hladilnik skodelico ohlajene kave.

A. L.