fbpx

Kaviar socialiste razburila nova socialistična različica monopolija, ki se zabava na račun sodobnih levoliberalnih salonskih levičarjev

Socialistična različica Monopolija razburila salonske levičarje (vir: twitter)

Ustvarjalci vsem znane družinske igre monopoli so izdali novo socialistično različico te igre, ki se s prilagojenim setom pravil zabava na račun sodobnih levoliberalnih salonskih levičarjev. Samooklicani zagovorniki socializma na spletu niso bili navdušeni.

Ustvarjalci priljubljene namizne igre monopoli so potem, ko so lani izdali različico za milenijce, letos izdali različico, ki se zabava na račun sodobnih salonskih levičarjev. “Socializem,” so zapisali na strani, “zmagovanje je za kapitaliste.” Pri tem so pri podjetju Hasbro jasno označili, da gre za parodijo klasične igre s prilagojenimi pravili.

Nova različica igre je požela veliko pozornosti zaradi univerzitetnega profesorja Nicka Kapurja, ki je na Twitterju po pisanju Daily Callerja potožil, da igra ne prikazuje, kako naj bi socializem deloval v teoriji, temveč se osredotoča na prakso.

Motilo ga je, da si lahko igralci pri kupovanju nepremičnin pomagajo z denarjem iz skupne blagajne, a so pravila tako oblikovana, da skupni blagajni vedno primanjkuje denarja. Tisti, ki so imeli priložnost živeti v socialistični diktaturi, in tudi mlajši, ki imajo možnost spremljati aktualno stanje v Severni Koreji ali Venezueli, bodo znali povedati, da je – glede na razmere – v igri dober prikaz realnega stanja.

Kapurja pa so ravno tako zmotile starinske figurice, saj naj bi po njegovem mnenju simbolizirale zaostalost socializma za preostankom sveta, kar naj po njegovem ne bi držalo. Za univerzitetnega profesorja zgodovine kaže Kapur naravnost presenetljiv nivo razgledanosti.

Oglasili so se tudi konservativni komentatorji, ki so izpostavili spodletele poskuse vzpostavljanja komunistične utopije. “Če bi monopoli želel narediti socializem na pravi način, bi za figurice imeli 100.000.000 trupel,” je zapisal  kolumnist Kurt Schlichter.

Kapurja pa je zmotilo tudi, da se igra zabava na račun veganstva in ekozelotov, kar je jasen indikator, da ne gre za parodijo zgodovinskih socialističnih režimov, temveč sodobne salonske levice in drugih dušebrižnikov, ki radi govorijo eno, delajo pa drugo.

Razlike od klasičnega monopolija so med drugim v znižani “plači”, možnosti zasega nepremičnin najbogatejšemu igralcu ter izdatnemu plačevanju dajatev. Po svoje je bila smešno Kapurjevo pritoževanje čez dvig minimalne plače, ki ni vplival na dvig plače, dostojne za življenje.

Ivan Šokić