fbpx

Kennedy bil nekoč navdušen nad Hitlerjem: “Narejen je iz testa, iz katerega so vse legende”

Foto: iStock

Nekdanji predsednik ZDA John F. Kennedy je bil v mladih letih precej navdušen nad nacističnim diktatorjem Adolfom Hitlerjem. Na dan so prišli zapisi njegovega dnevnika iz leta 1945, v katerem je zapisal, da je Hitler iz testa, iz katerega so vse legende.

Marsikoga je presenetilo razkritje v dnevniku zelo popularnega nekdanjega predsednika, umrlega v atentatu leta 1963, ki je kot 28- letni dopisnik časopisa Hearst po vojni leta 1945 obiskal Hitlerjevo rezidenco v Bergofu, imenovano Orlovo gnezdo.

Za nekdanjega nacističnega tirana je Kennedy zapisal: “Vsakomur je lahko jasno, da bo sovraštvo, ki obdaja Hitlerja, z leti preraslo v enega izmed pomembnejših človeških likov, ki je kdajkoli živel.”

Kennedyevi pogledi na svet
Poleg tega je še zapisal, da je imel Hitler nešteto ambicij za svojo državo, zaradi katerih je postal nadloga svetovnemu miru. “V sebi je imel stvari, ki jih imajo samo svetovne legende,” so bile za tisti in današnji čas precej nenavadne Kennedyjeve besede, piše Daily Mail. Njegov osebni dnevnik zdaj hrani Deirdre Henderson, ki pa ga bo prodala na javni dražbi. Hendersonova je bila Kennedyjeva osebna asistentka, ko je bil ta še senator zvezne države Massachusetts in takrat je dnevnik dobila od njega v dar z namenom, da bi bi se poučila več o njegovih pogledih na svetovne in mednarodne odnose.

C. Š.