fbpx

Kje je otok, ki je za vedno spremenil svet?

slikovni vir: http://www.istockphoto.com/photo/activity-at-mount-bromo-in-the-early-morning-gm528958534-93158721

Ko razmišljamo o evoluciji, najprej pomislimo na Charlesa Darwina. Kljub vsemu so na majcenem vulkanskem otoku v Indoneziji (skoraj) neznani naturalisti razvili teorijo, ki je zaznamovala celoten znanstveni svet.

Majhen indonezijski otok Ternate, prav tako kot sosednji Tidore, skoraj v celoti sestavljajo vulkani. Mesteca na njem vznikajo iz morja, okrašena so s številnimi oblaki pare, ki jih puha vulkan – hišice pa so obdane s travnatimi ravninami in predvsem z vodo.

Mesto nenehnih všečkov
Zdi se čudno, da bi tako oddaljen in majhen otok, na katerem si otroci med seboj nenehno pošiljajo všečke, sploh lahko vplival za znanost, a se je zgodilo prav to; 35-letni znanstvenik Alfred Russel Wallace je na Ternate prišel raziskovati že leta 1858.

Znanstvenik je skoraj štiri leta meril in preučeval višino ter maso otoka; potoval je z različnimi ladjami, čolni, na konjih in celo peš. Njegovega pomočnika so na odpravi ubili in s tem so se njegovi »zlati časi« končali; nanj so za približno stoletje popolnoma pozabili.

Klinčki so pokazali pot
Wallace je med potovanjem nabiral številne začimbe, opazoval različne ptice in ostale živali, odkril pa je tudi, da so pred stoletji na otoku Ternate in nekaterih bližnjih otokih rasli dišeči klinčevci – rastline, katerih popke posušijo in jih nato uporabijo kot klinčke.

Danes je rastlina razširjena povsod po svetu; za ‘prenos’ je odgovoren pirat Francis Drake, ki je, med drugim, prišel tudi na omenjene otoke in začimbo ponesel v svet.

Več kot le rastlina
Znanstveniki so šele pred kratkim dokazali, da je dišeči klinčevec pravzaprav najstarejša začimba na svetu. To je, seveda, odprlo številna vprašanja na področju evolucije. Še več. Wallace je celo opisoval številne živali, na primer, orangutane in divje prašiče, ki so bili po opisu in skicah sodeč takrat precej drugačni od današnjih …

Wallace je tako s svojimi raziskavami in dognanji, ki jih je dokončno razvil na majhnih indonezijski otokih, vplival na znanega Darwina, ki za svojo zelo znano knjigo takrat še ni imel zadostnih podatkov o začimbah in ostalih rastlinah. Naposled je Darwin tako med svoje zapiske vključil tudi Wallacove raziskave.

S. E.