fbpx

Ko boste to prebrali, boste razmislili, kako si sušite roke

Foto: iStock

Vsi poznamo to zgodbo. Uporabimo javno stranišče, si umijemo roke, nato pa … Nekateri iščejo brisačke in če jih ni, si roke raje obrišejo v, na primer, hlače, spet drugi izkoristijo sušilnik za roke. Kaj pa je bolj higienično?

Nedavna študija, ki so jo izvedli strokovnjaki iz Velike Britanije, je pokazala, da je koriščenje papirnatih brisačk veliko bolj zdravo kot sušenje s sušilcem za roke. Predvsem so problematični tisti, ki obljubljajo hitro osušitev. Takšni aparati pihajo topel zrak z več kot 600 kilometri na uro, piše britanski Guardian.

Kot so pojasnili v raziskavi, se na ta način širi 60-krat več bakterij kot z aparatom na topli zrak, ki ima manjšo moč in 1300-krat več bakterij kot s papirnatimi brisačami.

Trije preizkušeni načini
Test so opravili tako, da so si z virusom na rokah na vse tri načine osušili mokre roke. Izkazalo se je, da se je virus najmanj širil z uporabo papirnatih brisač in najbolj z najbolj zmogljivim sušilnim aparatom. Širjenje virusa s papirnato brisačo je bilo zanemarljivo, z običajnim aparatom, ki piha vroč zrak, se je lahko razširil do 75 centimetrov, z zmogljivim aparatom pa celo tri metre naokoli.

A ob tem velja opozoriti na še eno težavo, in to je slabo umivanje rok. To je praktično tudi jedro samega problema širjenja virusov.

B. O.