fbpx

Ko je na meniju kri – v restavraciji Otto’s vas čaka “krvava” pojedina

slikovni vir: http://www.istockphoto.com/photo/grilled-foie-gras-steak-with-green-salad-gm619056550-107885347

V izjemno dragi restavraciji Otto’s v Londonu strežejo kri oziroma z njo postrežejo ob rački. Kri tako pripada raci, ki jo flambirajo, dokler ne doseže zlato rjave barve, odstranijo njene noge in prsi ter jo nato postrežejo.

“Revolucionarna jed je v restavracijo privabila že ogromno število gostov,” je povedal  Otto Tepasse vodja kuhinje in šef prestižne restavracije. Dodal je še, da nekateri gostje ob jedi obožujejo tudi pitje krvi direktno iz ponve, v kateri je bila jed pripravljena.

Vse ptice sveta
Na Bavarskem rojen in s francoskimi kuharskimi sposobnostmi obdarjen Tepasse torej vztraja s svojo tradicionalno “krvavo račko”  ta namreč velja za njegovo značilno jed, ki naj bi jo pripravil že več kot 25.000-krat. Poleg račke obožuje tudi pripravo drugega mesa, čeprav trdi, da ni še nikoli pojedel celotnega trihodnega mesnega menija, ki ga je sam pripravil.

Kako poteka priprava
Kuhar se najprej posveti pripravi jeter, ki jih skuha v posebej pripravljeni tekočini za krvavo omako – to je omaka, zaradi katere pripotujejo v restavracijo ljudje iz celega sveta. Bistvo skrivnosti jedi so na tanko narezana prsa, ki se skorajda stopijo v omaki iz račjih jeterc, konjaka, rdečega vina, lupinice pomaranče, sladkorja in glavne sestavine – krvi.

Preden raco servirajo, ji odrežejo noge, namesto tega pa ob mesni jedi postrežejo z lahko solato in pralinami.

Kri morate spoštovati!”
Tepasse je prepričan, da krvi pri jedeh ni priporočljivo uporabljati, če je dobro ne poznate: “Zaradi neznanja se jed lahko sesiri,” je še povedal, ob tem pa dodal, da “jedi, ki jih ne pripravljate dobro, raje sploh ne pripravljajte”.

In ne pozabite – če bi se v restavraciji radi oglasili tudi vi, morate svojo rezervacijo oddati že nekaj mesecev pred dejanskim obiskom …

S. E.