fbpx

Ko sestradane manekenke razmišljajo samo o sočnem burgerju in margeriti

Manekenke na modni pisti (Foto: epa).

Victorijini angelčki so se znova pokazali v perju, čipkah in modnih dodatkih na pariškem modnem šovu. To je trenutek slave in svetovnega blišča za mlada dekleta, na katerega se pripravljajo več mesecev z intenzivno telovadbo in s strogo dieto, ki meji na stradanje, česar pa medijem seveda ne morejo zaupati.

Stres, ki ga tak ‘vrhunski’ dogodek povzroča, zahteva obljubo nagrade po dogodku. Ta obljubljena nagrada za manekenke pa niso čipke, perilo ali perje, temveč pojedina z ogljikovimi hidrati.  Po večtedenski dieti za Victoria’s Secret fashion  v Parizu so mladenke planile po jedeh, ki so za nas povsem običajne.

Stradanje in enostranska prehrana škodujeta zdravju, so ugotovili tudi zdravniki. Ponekod so zaradi preveč koščenih in mršavih manekenk pričeli sprejemati zakonodajo, ki bi preprečevala grdo shiranost in tudi ideal do smrti shujšanih mladenk, ki spodbujajo mlade k anoreksiji in drugim kroničnim boleznim.

Anoreksične manekenke (Foto: you tube).

Anoreksične manekenke (Foto: you tube).

Značilni dan vrhunske manekenke zajema naporno treniranje z osebnim trenerjem, pred šovom pa to poteka najmanj nekaj mesecev, da bi bila postava vrhunska, ob tem pa mora vztrajati pri čim strožji dieti. Kendall Jenner prične dan s čajem za razstrupljanje, ki ga dnevno popije 12 skodelic, v prehrani ima velike količine sadja, zelenjave in nemastnih proteinov.

Punce, gremo na burger!
Po nastopu s čipkastim perilom in perutmi so se tudi Victorijine manekenke hitro znebile čipkastih cunjic in takoj je napočil čas za razvade. Kendall Jenner in Gigi Hadid, ki sta vrhunski manekenki  na Victorijinem šovu že drugo leto, sta dekleta odpeljali na pojedino z burgerji, makaroni in margerito. Družabna omrežja so takoj objavila fotografije njihove pojedine, pri kateri se angelska dekleta niso mogla zadrževati.  Tudi Alessandra Ambrosio je priznala, da kljub zdravi hrani mora pred nastopom nekaj mesecev zelo močno trenirati in črtati večino ogljikovih hidratov in sladkor, nikoli pa se ne odreče jutranjemu toastu, kot piše Daily Mail.

Kendall Jenner (Foto: epa).

Kendall Jenner (Foto: epa).

Francija trendu bulimije in anoreksije nasprotuje
Francozi trdijo, da imajo okrog 30.000 do 40.000 anoreksičnih ljudi. Med njimi je 90 odstotkov žensk, starih med 15 in 19 let. Da bi preprečili spodbujanje anoreksije, bulimije in drugih prehrambenih kroničnih bolezni, so sprejeli zakon, ki zahteva zdravniško oceno manekenk, da je njihovo zdravje glede na oceno indeksa telesne mase primerno za delo v  modnem poklicu. Kršitelji imajo zagroženo kazen polletnega zapora in denarno kazen 75.000 evrov.

Aleksandra Belšak