fbpx

Ko Smrdljivka zacveti in zasmradi okolico

Foto: EPA

Velikanska eksotična rastlina, ki je ponovno zacvetela v newyorškem Botaničnem vrtu je vzbudila pozornost ljubiteljev cvetlic. Rastlina prihaja iz Indonezijskega otoka Sumatre, kjer je že v naravnem okolju njeno cvetenje poredko, v neavtohtonem okolju pa še redkejše. Steblo cveta je visoko dober meter doseže pa tudi dva metra preden se cvet razpre.

Botanik Marc Hachadourian pa pravi, da obstaja več razlogov za obisk botaničnega vrta. “Obiskovalci so prišli pogledat  Amorphophallus titanum, ki je nenavadna redkost narave. Letos cveti ponovno  po letu 1939, ko smo jo posadili v New Yorškem Botaničnem vrtu.” Njeno ime in sam cvet pa predstavljata ogromni falus.

Tega vonja si ne moreš niti predstavljati

foto EPA

Foto: EPA

Žal pa ima njeno cvetenje prav nenavaden vonj, ki smrdi po crkovini. Rastlina ima celo tudi nekaj enakih kemičnih spojin, ki se sproščajo ob razpadanju mesa na katerega se lepijo mesojede žuželke ter tako pomagajo pri opraševanju. Cvetenje smrdljivke traja dva dni nato pa začne cvet razpadati. Zato je v dolgi vrsti radovednežev bilo opaziti tudi nekaj obiskovalcev, ki nosijo zaščitne maske.

Smrdi, smrdi pa še kako smrdi
Razlog, zakaj se imenuje ” mrtvaški cvet “, je, da ko se odpre cvet, oddaja zelo močan vonj, ki smrdi po  razpadajočem mesu, gnijočih ribah, in po vsem, kar si lahko predstavljaš, da smrdi. Veliko ljudi pride v upanju, da bi dobro vdihnili in povohali  to znamenito dišavo,” je povedal Marc Hachadourian botanik v Botaničnem vrtu v New Yorku.

foto EPA

Foto: EPA

Botanični vrt v New Yorku, ki se ponaša kot prvi,  je leta 1937 prinesel v Ameriko to eksotično smrdljivko, ki je že takrat na veliko presenečenje po dveh letih zacvetela v ujetništvu. Smrdljivka je tudi cvetlični simbol razvpitega newyorškega Bronxa.

SPS