fbpx

Koliko vadbe za kos torte ali vrček piva?

Foto: iStock

Strokovnjaki razkrivajo, da mora povprečna ženska zaradi zgolj enega kosa čokoladne tortice v telovadnici preživeti skoraj tri ure, moški pa pol ure manj. Ljubitelji hitre hrane pa imajo pri porabi odvečnih kalorij malce manj dela, saj morajo za to povprečno trenirati “zgolj” eno uro.

Ste se kdaj spraševali, koliko časa traja, da pokurite kalorije hitre hrane, ki ste jo zaužili? Strokovnjaki za prehrano razkrivajo, da za to, da pokurite čokoladno torto, potrebujete dve uri kardiovadbe, za hambruger BigMac pa zgolj 51 minut.

Raziskava navaja točno količino vadbe, ki jo morate opraviti, potem ko zaužijete hitro prehrano. Ocvrt piščanec, pica in hamburgerji zahtevajo več kot uro kardiovadbe in dvigovanja uteži v telovadnici, če želite porabiti vse odvečne kalorije, poroča Daily Mail.

Foto: iStock

Foto: iStock

Ženske potrebujejo več vadbe kot moški
Ženske imajo veliko težjo nalogo od moških, saj morajo – da porabijo enako količino kalorij kot nasprotni spol – telovaditi precej dlje. Ženske morajo na primer po zaužitemu hamburgerju teči ali kolesariti kar 51 minut, medtem ko moški za isti namen potrebujejo zgolj 42 minut vadbe.

Po zaužitju porcije pomfrija v McDonald’su bi morali moški trenirati 40 minut, ženske pa bi se morale potiti 8 minut dlje. Malce več dela v telovadnici zahteva zaužitje pice, saj bi se morali moški zaradi enega kosa pice potiti skoraj eno uro, ženske pa kar 71 minut.

Košček torte – 3 ure v telovadnici
Ženskam pa ni prizanešeno niti pri razvajanju s čokoladno tortico. Grafikon razkriva, da s kosom te sladice človek zaužije 1710 kalorij. Za porabo tolikšne količine kalorij moški potrebujejo 149 minut kardiovadbe, medtem ko se morajo ženske na tekalni stezi potiti kar pol ure dlje. Namesto teka lahko povprečna ženska zaužite kalorije enega kosa torte porabi s skoraj štiriurnim dvigovanjem uteži, moški pa za enak učinek potrebuje le tri ure omenjene aktivnosti.

Če ste torej ljubitelji čokolade in sladic, je mogoče bolj priporočljivo, da zaužijete 45-gramsko čokoladico, saj za porabo teh 237 kalorij moški potrebujejo le 21 minut, nežnejši spol pa 25 minut.

Coca-Cola ali vrček piva?
Za ljubitelje Coca-Cole pa raziskava prinaša malce boljšo novico. Po zaužitju 330 mililitrov priljubljene gazirane pijače morajo moški teči oziroma kolesariti 12 minut, ženske pa 14 minut. Kljub temu da se po zaužitem vrčku piva s prijatelji verjetno malokdo odpravi v telovadnico, pa strokovnjaki po zaužitju 3 decilitrov te pijače moškim priporočajo 21 minut kardiovadbe, ženskam pa štiri minute več.

N. K.