fbpx

Kozarec je na pol prazen: Strokovnjak pojasnjuje, da moč pozitivnega razmišljanja ne obstaja

Foto: Pixabay

Zagotovo ni človeka, ki v težkih življenjskih trenutkih ne bi slišal za teorijo, da je v takšnih situacijah najbolj pomembno pozitivno razmišljanje. Strokovnjak iz Avstralije zatrjuje, da temu še zdaleč ni tako. “V kolikor se ne počutite pozitivno, razmišljajte raje koristno,” svetuje Chris Helder, ki je o tem napisal tudi knjigo. 

Avtor knjige Chris Helder je pred štirimi leti izgubil očeta. Takrat si ni mislil, da bo iz obdobja žalovanja potegnil filozofijo, na kateri bo temeljilo njegove nadaljnje življenje. Na takšno vedenje je celo tako ponosen, da je o tem napisal knjigo Uporabno razmišljanje. Kot poudarja, ni nikakršne koristi, da bi se v zahtevnih življenjskih preizkušnjah trudili biti srečni in se prepričevali, da moramo razmišljati pozitivno. Po njegovem mnenju nima to nobenega smisla, v kolikor je težko stvar potrebno “premleti”.

Če je vaš dan odličen, ni težko razmišljati pozitivno …
Življenje po njegovi teoriji naj bi bilo nujno, da se človek reši negativnega stanja in prične uresničevati svoje cilje. Do novih spoznanj je Helder prišel na pogrebu svojega očeta v San Franciscu. Po eni strani je žaloval, vendar ga je v naslednjih dneh čakalo 15 javnih nastopov, na katere se je moral pripraviti. “Če je tvoj dan odličen in ti nekdo reče, da še naprej misli pozitivno, to ni težko narediti. V kolikor pa ima človek za seboj težak dan, je nemogoče ohranjati pozitivne misli,” opozarja avtor.

Teorija “rdeče Toyote”
Ko človek pride v težko situacijo, se je po mnenju Helderja potrebno vprašati, ali je to, o čemer trenutno razmišlja, koristno in uporabno. “V kolikor ni, enostavno pozabite na to,” svetuje avtor uspešnice. Takšno vprašanje si je po njegovih besedah potrebno zastaviti 30-krat na dan.

“Recimo, da vas čaka sestanek, za katerega veste, da bo potrata časa. Namesto da se osredotočate na dejstvo, da vse skupaj nima nobenega smisla, bodite raje odprti za nove navdihe,” je primer takšne prakse orisal Hedler. Omenjeno teorijo razmišljanja navadno imenuje kar “teorija rdeče Toyote”. V kolikor se namreč ne osredotočamo na rdeče Toyote, tisti dan verjetno ne bomo opazili nobene. V kolikor pa se odločite, da boste rdečo Toyoto kupili, jih boste videli vsepovsod.

Kako se počutimo, je stvar odločitve
Helder je opozoril tudi na dejstvo, da bodo ljudje, ki jih človek vpraša po počutju, v večini dejali, da so utrujeni. Energija človeka je po njegovem v veliki meri stvar odločitve. Če je človek utrujen v poznih večernih urah, je to po njegovem koristno, v kolikor pa se to zgodi ob 10. uri dopoldne, pa to ni najbolj optimalno. “V kolikor se ne počutite pozitivno, razmišljajte koristno,” je Avstralec še pojasnil za Daily Mail.

N. K.