fbpx

Kozmični trikotnik med Jupitrom, Venero in Marsom

Foto: iStock

Ta teden vstanite zgodaj, saj bodo svetli planeti Jupiter, Venera in Mars pričarali neverjetno združenje v kozmični trikotnik na vzhodnem delu neba. S perspektive Zemlje bo Venera od Jupitra oddaljena zgolj 1 stopinjo, v resnici pa sta oddaljena milijone kilometrov.

Jupiter in Venera se bosta zjutraj približala Marsu. Trije planeti se bodo pomikali vedno bližje drug proti drugemu, v sredo zjutraj pa bodo ustvarili tesen trikotnik.

Kozmični trikotnik bo viden po celem svetu
Opazovalci po celem svetu naj bi imeli možnost dobrega pogleda na Jupiter in Venero, če bo to dopuščalo vreme. Za ogled tega izjemnega dogodka ne boste potrebovali nobene posebne opreme. Gre za ene izmed najsvetlejših objektov na našem nebu, ki izgledajo kot bleščeče zvezde.

Venera bo le malo več kot 1 stopinjo oddaljena od Jupitra, kar pomeni, da bosta dva izjemno svetla planeta neverjetno blizu. In sicer tako blizu, kot če bi iztegnili roko in pokazali v nebo. V resnici so planeti v sončnem sistemu med seboj oddaljeni na milijone kilometrov, a se takšna situacija zgodi na vsake toliko časa zaradi načina kroženja planetov okoli sonca.

V kolikor boste zamudili kozmični trikotnik v tem tednu, boste imeli že naslednji mesec priložnost videti podobno izjemen pojav. 6. novembra bo Jupiter nad Marsom in Venero, njegove lune pa se bodo močno približale in krožile nad bližnjima planetoma.

J. F.