fbpx

Beljakovine za energične orgazme

Foto: iStock

Medtem ko je vegetarijanstvo za nekatere samo moda, je za druge del življenjskega sloga. Medtem ko eni na ta način skrbijo predvsem za svoje zdravje, druge skrbi tudi dobrobit živali, ki jim »zaradi njih ni treba trpeti in umreti«. Vegetarijanci pa morajo biti še posebno pozorni na to, da nadomestijo beljakovine, ki jih vsejedci dobijo (predvsem) z uživanjem mesa.

Glavni namen svetovnega dneva vegetarijanstva, ki ga že od leta 1977 vsako leto obeležujemo 1. oktobra vsako, je ozaveščati ljudi o pomenu zmanjšanja uživanja hrane živalskega izvora. Obstaja več različic vegetarijanskega prehranjevanja:
1. Lakto-ovo vegetarijanska prehrana
Ta vrsta vegetarijanskega prehranjevanja poleg vseh živil rastlinskega izvora vključuje še uživanje mleka, mlečnih izdelkov ter jajc.
2. Ovo-vegetarijanstvo
Ovo-vegetarijanci poleg vse hrane rastlinskega izvora uživajo le še jajca.
3. Lakto-vegetarijanstvo
Laktovegetarijanci poleg hrane rastlinskega izvora občasno uživajo tudi mleko in mlečne izdelke.

Beljakovine – zakaj jih telo potrebuje?
Ker vegetarijanci ne uživajo mesa, morajo biti pozorni na to, da bodo nadomestili dnevni vnos beljakovin z drugimi živili. Beljakovine so nepogrešljive za izgradnjo in vzdrževanje celic in s tem celotnega telesa. So sestavni del encimov in gradijo hormone.

Vse beljakovine nastajajo v celoti iz 20 aminokislin. Nekaterih aminokislin telo ne more proizvajati samo, zato jih moramo uživati s hrano. Če so ljudje potrti, če se ne morejo za nič navdušiti in začnejo dan črnogledi, jim lahko primanjkuje fenilalanina, tirozina in metionina, iz katerih s presnovo v živcih nastaja hormon noradrenalin, ki izboljšuje razpoloženje.

Encim histidin za energične ženske orgazme
Veliko žensk po 30. letu zaradi napačne prehrane ne more več proizvajati histidina, zato jim lahko uplahne spolna sla in ne doživljajo več orgazmov. Histidin oz. histamin, ki (med drugim) sproža spolno vzburjenje, izločajo med spolnim občevanjem celice v žilnih stenah osramja.

Foto: GettyImages

Foto: GettyImages

Živila, ki vsebujejo še posebej veliko histamina in so primerna tudi za vegetarijance so:

  • kislo zelje in druga kisla hrana,
  • tofu in sojine omake,
  • parmezan in ostali siri,
  • suho sadje, semena, oreščki,
  • kvas,
  • čokolada, kakav.

Nasvet: Na ribe, če jih jeste, kanite nekaj limoninega soka. Ne samo zaradi okusa, ampak tudi zato, ker kislina v njem pomaga, da se beljakovine v želodcu lažje razgradijo.

Zakaj si pa ti “vegič”?
Razlogov za vegetarijanstvo je veliko. Matjaž iz Kranja pravi, da se mu meso upira. “Okus ni problem, temveč predstava, da imam mrhovino na krožniku.” Matjaž je vegatarijanec že 15 let in jé vse, razen mesa, vključno z mlečnimi izdelki in jajci. Občasno si privošči tudi morske sadeže. “Beljakovine dobim predvsem iz jajc, beljakovinski napitkov, sirotke, sojinem tofuju in v kombinaciji z polnovrednimi ogljikovimi hidrati; z rižem, krompirjem in ovsenimi kosmiči.”

V. V.