Bled se je na svetovno znani platformi za potovanja Booking znašel na drugem mestu “najbolj gostoljubnih” destinacij na svetu!

Foto: Printscreen

Eno največjih in najbolj znanih digitalnih podjetij za potovanja, Booking,com, je objavil seznam najbolj gostoljubnih mest na svetu za leto 2022. Na odličnem drugem mestu se je znašel Bled, ki se po njihovih podatkih ponaša z “osupljivim turkizno modrim jezerom, ki je odlična točka za pohodništvo, vodne športe in kolesarjenje”. Med objavljenimi destinacijami nekaj zase lahko najde prav vsak, saj so zelo različne, prvo mesto pa je zasedla Matera v Italiji.

Razvrstitev temelji na deležu nastanitev, ki so leta 2022 prejele nagrado Traveler Review Award, na določeni destinaciji. Mesta so bila razvrščena glede na skupni delež prejemnikov nagrade Traveler Review Award 2022 v primerjavi s skupnim številom nepremičnin, ki so bile na voljo v mestu, prav tako pa so mesta morala imeti nadpovprečno število prejemnikov nagrad (50 ali več). Destinacije so bile izbrane na podlagi več kot 232 milijonov preverjenih ocen popotnikov, ki so uporabljali Booking.com.

Prvo mesto je zasedla Matera v Italiji
Matera spada med tretje najstarejše stalno naseljeno naselje na svetu (za Alepom in Jerihom), privlačna pa je za različne vrste popotnikov. Zanimiva je tako za ljubitelje zgodovine kot tudi za gurmane in ljubitelje arhitekture ali lepe pokrajine.

Matera, Italija (foto: shutterstock)

“Poleg tega, da je bila kulisa za številne hollywoodske uspešnice, je po ocenah popotnikov tudi najbolj gostoljubno mesto na svetu v letu 2022,” so zapisali na Booking.com.

Bled na drugem mestu
Bled je mesto, ki ga portal priporoča vsem, ki iščejo destinacijo za aktivne počitnice.

Bled, Slovenija (foto: printscreen)

“Ponaša se z osupljivim turkizno modrim jezerom, ki je odlična točka za pohodništvo, vodne športe in kolesarjenje,” so zapisali in dodali, da se mesto, ki ga obdajajo “veličastne” slovenske Julijske Alpe, že dolgo zavzema za trajnostni turizem, prav zato pa je primerno tudi za bolj ekološko ozaveščene popotnike, pri tem pa so pohvalili tudi  dejstvo, da nastanitve na Bledu ponujajo čudovite in dih jemajoče poglede na jezero, otok s cerkvijo in Blejski grad.

Taitung, Tajvan
Taitung, na jugovzhodni obali Tajvana, je znan po svojih čudovitih plažah, naravnih parkih in bogati avtohtoni kulturi, na katero je zelo ponosen.

Taitung, Tajvan (foto: printscreen)

Zaradi celoletnega tropskega podnebja popotniki ne bodo razočarani nad vremenom ali osupljivimi razgledi, ki jih ponuja mesto – posebno omembe vredna panoramska razgledna točka je iz Liyushana, ki je včasih znan tudi kot gora Krap. Taitung ima bogato in eklektično kulinarično sceno, ki je zatočišče za ljubitelje kulinarike. Dober način za navigacijo in odkrivanje ponudbe je obisk nočne tržnice Taitung, ki je polna lokalov z ulično hrano.

Nafplio, Grčija
Nafplio, obalno mesto na vzhodnem delu polotoka Peloponeza, je hvaljeno zaradi svojega šarma in lepote in je le dve uri zahodno od Aten.

Nafplio, Grčija (foto: printscreen)

Relativno neznan dragulj, Nafplio, je odlična izbira za tiste, ki se želijo izogniti množici tujih turistov v poletnih mesecih, in ponuja veliko osupljive arhitekture in zgodovinskih znamenitosti za raziskovanje.

Toledo, Španija
Starodavno mesto Toledo, ki se nahaja v osrednji Španiji in le 30 minut vožnje z vlakom iz Madrida, sprejema obiskovalce z odprtimi rokami in bi moralo biti na poti vsakega podjetnega popotnika v regiji.

Toledo, Španija (foto: printscreen)

Mesto, ki slovi po strpnosti z različnimi skupnostmi, ki že stoletja živijo harmonično, nudi dobro podlago za vse, ki jih zanimajo zgodovina, kultura in arhitektura. Zlasti maja in junija je katedrala v Toledu okrašena z zapletenimi tapiserijami, ko praznujejo praznik Corpus Christi, in je ne smete zamuditi.

Monte Verde, Brazilija
Monte Verde, znana kot brazilska “Švica”, je majhna vasica z osnovnim, a nespornim evropskim slogom in vzdušjem. To čudovito slikovito mestece bo zagotovo prineslo romantiko v vsakogar, vendar je idealno tudi za vse ljubitelje alpinizma ali narave, ki se želijo povzpeti na šest vrhov, ki jim je območje dom.

Monte Verde, Brazilija (foto:printscreen)

Brugge, Belgija
Srednjeveško mesto Brugge je lepo in fotogenično mesto za popotnike, ki jih lahko raziskujejo in uživajo. Mesto, ki ga pogosto imenujejo “severne Benetke”, ustvarja tudi sloves po svoji radodarni in topli gostoljubnosti.

Bruges, Belgija (foto: printscreen)

Dovolj majhno za raziskovanje peš in slovi po tlakovanih ulicah ter zgodovinskih zgradbah, je celotno mestno središče uvrščeno na Unescov seznam svetovne dediščine. Bruges je prijeten za oči, obiskovalci mesta pa si lahko ogledajo znamenitosti tako, da brezciljno vijugajo po ulicah ali opazujejo svet, ki teče mimo v udobju čolna po kanalu.

Nusa Lembongan, Indonezija
Za okus otoškega raja je na mestu Nusa Lembongan v Indoneziji. Njegovo kristalno čisto turkizno morje, ki so ga že dolgo ljubili deskarji zaradi svojih neverjetnih valov in umirjenega tempa življenja, je prava privlačnost za vsakega popotnika, ki obišče ta del sveta.

Nusa Lembongan, Indonezija (foto: printscreen)

Potapljanje z masko in kajakaštvo je dober način, da v celoti okusite lepoto otoka in njegovih voda. Relativno kratek skok z Balija, Nusa Lembongan ponuja ogromno brez množice – idilične plaže, popolne slike, eksotična kuhinja in bogata lokalna kultura, ki bo navdušila tudi najbolj izkušenega popotnika.

Ponta Delgada, Azori, Portugalska
Ponta Delgada je glavno mesto portugalskega arhipelaga Azori in slovi po svojih vročih vrelcih in čudoviti, bujni okolici. V tem lepem in očarljivem mestu popotniki lahko pričakujejo ozke vijugaste ulice, pristne restavracije in edinstveno lokalno arhitekturo s povsod prisotnimi pobeljenimi hišami na otoku.

Ponta Delgada, Portugalska (foto: printscreen)

Za vse, ki želijo uživati ​​in doživeti naravne lepote tega območja, je dobra izbira pohod po sprehajališču Serra Devassa – krožna pot vodi skozi vulkane in slikovita jezera ter ponuja veliko možnosti za fotografiranje. Mesto je dovolj majhno, da se lahko premikate peš in je prežeto s pristnim portugalskim šarmom, zaradi česar je čudovit kraj za raziskovanje.

Hoi An, Vietnam
Hoi An se nahaja na osrednji obali Vietnama in ima v bližini kilometre čudovitih belih peščenih plaž, pa tudi živahno in uspešno staro mesto. Kitajski in francoski vplivi so vidni po vsem mestu, kar se neopazno zlije v raznoliko lokalno kulinarično sceno.

Hoi An, Vietnam (foto: printscreen)

Kdor želi resnično okusiti Hoi An in pristno vaško življenje, se mora odpraviti na vodeni kolesarski izlet in obiskati lokalne obrtnike, kjer lahko spoznajo njihovo obrt, od metanja lončenine in izdelave tradicionalnih podstavkov iz trstike do izdelave rezancev in rezbarjenja lesa.

Tanja Brkić