fbpx

Ne potujte v “nevarne” države!

Foto: BBC

Pravijo, da je svet vse bolj strašljiv, nekatere države pa so postale že tako nevarne, da bi bile zanimive za množice turistov. Želja skorajda vsakega turista je enkrat obiskati piramide v Egiptu, Eifflov stolp v Parizu, tunizijsko obalo in arhitekturni biser Hagia Sophia, a žal zaradi zadnjih terorističnih napadov ta želja vse bolj bledi. Obstaja torej nekaj držav, ki se jih turisti trenutno najbolj izogibajo.

Turčija
Najprej je tu Turčija, ki je šesta najbolj obiskana država na svetu, takoj za Italijo. Ta država je v lanskem letu gostila 40 milijonov turistov, a milijoni so si letos premislili zaradi junijskega terorističnega napada na letališču v Istanbulu in nedavnega vojaškega udara.

Po napadu na letališču in državnim udarom, terorističnimi napadi v Istanbulu in Ankari so prepričali mnoge evropske potnike, predvsem Nemce in Britance, za počitnice drugje. Nemčija in Velika Britanija so med prvimi tremi državami, ki največ prispevajo k turškemu turizmu. Na leto jih je tam okoli 8 milijonov. Rusija je drugi največji trg za Turčijo, a je svojim državljanom za osem mesecev prepovedala obisk te države, po tem, ko je Turčija sestrelila rusko vojno letalo v decembru. Ta prepoved je pred kratkim nehala veljati.

Francija
Francija je vodilna destinacija za mednarodne turiste, saj tja pride več kot 80 milijonov turistov letno. Turizem ji prinese več denarja kot katerakoli drugi evropski državi. Žal pa turiste izgublja zaradi napadov, tudi zadnjega v Nici, v katerem je umrlo 84 ljudi, ta pa je bil že tretji v zadnjih 18-ih mesecih.

ForwardKeys data kaže, da je število mednarodnih turistov v Franciji padlo za 11% v petih mesecih po pariškem napadu v novembru. Po napadu v Nici pa je upad gromozanski, sploh za to destinacijo.

Egipt
Obeti za turizem v Egiptu niso najboljši, po večletnih političnih nemirih in drugih katastrofah.
Euromonitor pričakuje, da bo število obiskovalcev padlo še za 20% v tem letu.

Strmoglavljenje letala EgyptAir Flight 804 v maju, za katerega se je takoj posumilo, da gre za delo teroristov, je prisililo mnoge turiste, da so spremenili svoje počitniške načrte. Še vedno ni jasno, kaj je bil vzrok za nesrečo, ampak preiskovalci so našli dokaze o požaru na krovu.

Povrhu tega, so teroristi spravi na tla rusko letalo, ki je vzletelo iz egiptovskega turističnega letališča konec oktobra.

Tunizija
Ta država je izkusila 20% padec mednarodnih obiskovalcev v prvem četrtletju tega leta, po dveh šokantnih terorističnih napadih, v katera so bili vpleteni tudi turisti.

ISIS je prevzela odgovornost za oba napada. Prvi napad marca 2015 je bil strelski, in sicer v središču prestolnice, terjal pa je več kot 20 smrtnih žrtev. Naslednji napad je bil junija 2015, ko je nič hudega sluteče turiste med sončenjem presenetil napadalec, ubil pa je 38 ljudi, večino njih je bilo Britancev.

Strokovnjaki za turizem so prepričani, da se bodo turisti v Tunizijo vrnili, ampak trenutno ima ta država precej problemov, prebivalci pa pesti tudi visoka brezposelnost.

Pred napadi je Tunizija letno gostila med 6 in 7 milijoni turistov, ampak takšne številke so za leto 2016 popolnoma nerealne. Mednarodni letalski prevozi do Tunizije so se v tem poletju zmanjšali za 25%.

B.P., BBC