fbpx

Airbnb. Lepo za popotnike, težko za sosede.

Počitniško bivanje v zasebnih domovih ima poleg številnih dobrih tudi slabe plati. Dogajajo se goljufije, vse več kritičnih glasov pa opozarja na to, da bi bilo treba urediti tudi plačevanje prispevkov in turistične takse.

Se odpravljate v tujino in želite, da bi bilo vaše bivanje čim bolj ugodno, hkrati pa bi radi iz prve roke izkusili, kako živijo tamkajšnji prebivalci in od blizu doživeli utrip mesta? Pri iskanju in posredovanju zasebnih domovanj po vsem svetu vam pomagajo spletne platforme, med največjimi in najbolj znanimi je Airbnb, ki jo poznajo tudi številni slovenski popotniki.

Airbnb
Podjetje Airbnb (prvotno: AirBed & Breakfast), ki je bilo ustanovljeno leta 2008 v San Franciscu, oddaja zasebna domovanja v 34.000 mestih v 190 državah po svetu. Popotnikom in gostiteljem prek svojih spletnih strani omogoča, da neposredno navežejo stike in uredijo najem nastanitve. Gostitelji na svojem profilu ponujajo začasen najem sob, celotnih stanovanj in apartmajev, ladij, gradov, dvorcev, hiš na drevesih itd.

Številne prednosti
Gotovo obstajajo številni razlogi, ki govorijo v prid bivanja v zasebnih stanovanjih: sami si poiščete namestitev, ki vam ugaja, sami si lahko tam tudi kaj skuhate itn. Preprost je tudi najem: z gostiteljem sami navežete stike in rezervirate želeno lokacijo ter plačate prek spletnega portala. Prednost je kajpada tudi v tem, da bivate med domačini in ne med množico anonimnih turistov. Prav tako imajo od tega korist tudi gostitelji: s tem je mogoče nekaj zaslužiti, širi se mreža poznanstev …

A tudi senčne plati
Vendar pa, kot opozarjajo v avstrijskem časopisu »Die Presse«, imajo takšno »deljenje« stanovanj tudi senčne plati. Možne so različne zlorabe: od goljufij zaradi goljufivih profilov do tega, da lastniki stanovanj niso obveščeni o tem, da so njihovi podnajemniki stanovanja začasno oddali v najem drugim najemnikom. Bližnji sosedje, ki se srečujejo z vedno novimi obiskovalci, se ne tako redko pritožujejo zaradi pogostih zabav in hrupa. V mestih, kjer so stanovanja draga, se vse več le-teh kupuje z namenom, da bi se jih oddajalo na tovrsten način. To povzroča težave tistim, ki se zanimajo za nakup stanovanja oz. ga želijo najeti za daljši čas, ker se je ponudba na trgu zmanjšala. Bolj ugodno je začasno oddajati stanovanje popotnikom kot pa imeti stalne najemnike.

Manj denarja za državo in občine
Na ta način se manj denarja odteka tudi v državno in občinske blagajne, saj tisti, ki oddajajo svoje stanovanje popotnikom, ne plačujejo prispevkov, davkov in turistične takse. Po navedbah avstrijskega časopisa večina Dunajčanov, ki se s tem ukvarja, to počne na črno. Da bi to zajezili, so v Berlinu že uvedli prepoved uporabe stanovanja v druge namene ter nad tem izvajajo nadzor.

V San Franciscu pa prav te dni glasujejo o novem predlogu zakona, ki naj bi urejal oddajo zasebnih stanovanj. Ker so v tem mestu življenjski stroški močno narasli, si ne tako redki lahko privoščijo bivanje v mestu le, če oddajajo svoja stanovanja popotnikom. Po novem predlogu bo to omejeno na 75 dni na leto, podatke o najemodajalcih pa bo Airbnb moral posredovati mestnim oblastem.

Vendar pa, kot pripominjajo v omenjenem časniku, zasebnih pobud in dodatnega zaslužka ni treba takoj povezovati z delom na črno, davčnimi utajami in ilegalnostjo. Ponuditi bi jim bilo treba nebirokratsko možnost registriranja in urediti plačevanje prispevkov ter turistične takse.

T. P.