Okusno in kvalitetno kuhano vino po receptu kuharske blogerke Selme Bizjak

Kuharska blogerka Selma Bizjak. (Foto: Facebook)

Za okusno in kvalitetno kuhano vino je najbolj pomembno, da izberemo primerno vino, ki ne sme biti iz nizkocenovne ponudbe. Pri nas so predvsem primerne sorte Merlot, Cabernet, Barbera in Cabernet Sauvignon z vsebnostjo okoli 13 odstotki alkohola.

Potrebujemo: 1,5 litra rdečega vina, 250 g kristalnega sladkorja, 1 rdeče jabolko, 1 bio limona, 2 bio pomaranči ali 4 bio klementine, 3 cimetove palčke, ščep muškatnega oreščka, 10 klinčkov, 1 zvezdnat janež.

Priprava:

 1. Najprej pripravimo sadje. Jabolko razpolovimo in odstranimo sredino s pečki. Nato ga narežemo na zelo tanke rezine.
 2. Bio citruse operemo in narežemo na kolobarje skupaj z lupino.
 3. Oboje damo na dno širšega lonca.
 4. Prilijemo vino.
 5. Dodamo palčke cimeta, sladkor, klinčke, zvezdnati janež in nazadnje še muškatni orešček.
 6. Prižgemo kuhališče in zelo počasi segrevamo vino. Temperatura nikoli ne sme preseči 80 stopinj Celzija. Neprestano mešamo, da se sladkor raztopi.
 7. Vino res počasi segrevamo. Pomembno je, da ne zavre.
 8. Ko se sladkor raztopi, prenehamo z mešanjem.
 9. Kuhanje vina zaključimo tako, da z daljšim vžigalnikom na površini vina prižgemo ogenj. Ko se prižge, umaknemo vžigalnik in počakamo, da ogenj ugasne.
 10. Kuhališče ugasnemo in lonec s kuhanim vinom pustimo še nekaj minut na kuhališču preden ga postrežemo.
 11. Po želji in okusu lahko vino postrežemo s sadjem, ki se je kuhalo v njem ali pa vino precedimo skozi sito.
Poleg tega, da v zimskem času prijetno ogreje telo ima kuhano vino tudi blagodejne učinke, sploh v času prehladov in virusov.

Tanini v vinu so naravni antagonisti virusnih proteinov. Cimet je uspešen v boju z vnetnimi žarišči v telesu. Klinčki vsebujejo močne antibakterijske snovi. Bio limonina lupina ima antiseptične in balzamične lastnosti.

Več o meni
V prvi vrsti sem mama. Takoj za tem pa z vsem srcem in dušo predana kuhinji. Obožujem mešanico slovensko italijanskih jedi, ki jim dodam osebno noto. Torej njoki, pašte, pizze, lazanje, narastki, mesne jedi, veliko zelenjave in veliko užitkov v kuhinji. Sladice. Predvsem sladke, kremne, sadne in pa seveda slovenske tradicionalne. Že kot majhna deklica sem se navdušila nad ustvarjanjem in delom v kuhinji. S pomočjo pručke sem dosegla delovni pult, kjer sem mesila testo in najprej oblikovala piškote.

Žilico za delo v kuhinji sem podedovala po babici, Prekmurki. In seveda sem zgled dobila pri mami. Sem samouk in globoko v srcu upam, da se mi bo želja po tem, da bi kuhala v restavraciji ali domači gostilni nekoč izpolnila. Sledim svojim željam. Zato sem začela s svojim kulinaričnim blogom. Za začetek.

Sledite mi lahko tudi vi!
Na Facebook-u sem pred leti ustvarila kulinarično skupino “Kuhamo z ljubeznijo & Sladko Slane Brbončice” v kateri je že skoraj 27 tisoč članov in kjer se dnevno družimo z objavami jedi in izmenjujemo recepte. Najdete nas tukaj. Mojo stran z recepti pa si lahko pogledate tudi tukaj.

Selma Bizjak, www.zaupokojence.si