fbpx

Logar si je zastavil ambiciozen cilj: Osvojil bo 30 slovenskih vrhov!

S slovensko zastavo na vrhu Trstelja (Foto: Facebook)

V sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije in Slovenskim gorniškim klubom Skala – zvezo gorniških klubov je prejšnja vlada ob 30. obletnici samostojne Slovenije pripravila knjižico z naborom 30 vrhov. Temu izzivu se je pridružil tudi nekdanji zunanji minister Anže Logar, ki je do sedaj osvojil že tri vrhove: Krvavec, Boč in Trstelj. Na svoji poti zelo uživa, vsepovsod pa s ponosom nosi slovensko zastavo in piše o prijetnih občutkih, ki ga prevevajo ob osvojitvi vrha. “Ampak tega poznamo vsi, ki radi hribolazimo,” je zapisal.

Nekdanji zunanji minister in poslanec Anže Logar si je obljubil, da bo v teh poletnih časih poskušal osvojiti čim več vrhov iz knjižice 30 vrhov Slovenije. Ocenjuje, da je bil najprimernejši začetek na ‘pred-dan’ dneva državnosti. Svojo pot je pričel na Krvavcu, kjer je nekdanja JLA 2. julija 1991 napadla oddajni center Krvavec. “Prelepa, enostavna pot, le vreme je bilo malce bolj ‘robato’ kot v dolini. Na poti me pozdravi bikec Ferdinand in njegova družba pa čist zrak. Da o prijetnem občutku, ko prideš na vrh, niti ne govorim. Ampak tega poznamo vsi, ki radi hribolazimo,” je zapisal na Facebooku.

Logar bo tako s svojo misijo osvojil 30 slovenskih vrhov, doslej pa je tudi dosegel štajerski Triglav – Boč. “Boč, hrib strmih poti, visok skoraj tisočaka, med zadnjimi gorami Karavank. In tudi na njem televizijski oddajnik. Malce sem zamudil jutranji vzpon, zato je pri 28 stopinjah treking malce bolj ‘spolzek’. Tempo uro in pol po koreninah, pa smo na vrhu. Najprej TV antena, nato še razgledni stolp. Razgled fantastičen. Na vsak način priporočam,” je zapisal prejšnjo nedeljo. 

Na poti na Boč (Foto: Facebook)

Včeraj je “padel” še najvišji vrh na Krasu, Trstelj. Zadnjič je šel v ta hrib takoj po požaru avgusta 2013. Danes bujno rastje, drevesa, niti sledi o kakšni katastrofi. “Tokrat se nas je zbralo že nekaj več, so rekli, da jim je misija30 vrhov všeč. Hvala,” je dejal Logar. Na vrhu se je slikal z zastavo in si privoščil 360-stopinjski pogled na pokrajino. So pa v hribih tudi nepridipravi, saj je nekdo odtujil tamkajšnjo štampiljko za 30-letnico Slovenije. “Upam, da jo novi lastnikuporablja s primarnim namenom. Naslednjič jo sam prinesem s seboj,” je sklenil.

Anže Logar in bikec Ferdinand na Krvavcu (Foto: Facebook)

V sodelovanju s Planinsko zvezo Slovenije in Slovenskim gorniškim klubom Skala – zvezo gorniških klubov je prejšnja vlada ob 30. obletnici samostojne Slovenije pripravila knjižico z naborom 30 vrhov. Vsak nosi svojo zgodbo in je poln zanimivosti. Izbor vrhov je sestavljen tako, da ponuja vsakomur nekaj in zajema vrhove po vsej Sloveniji. Večino vrhov lahko obiščete v vseh letnih časih. Poti niso zahtevne, le več ali manj vzdržljivosti potrebujete za posamezen vrh. Kot dodatno izbiro so dodali Triglav, simbol slovenstva, na katerega pa je vzpon bolj zahteven.

Srečno Anžetu pri osvajanju vrhov!

Sara Kovač